Plastbanta

 

Efter att ha sett filmen Bag It och varit på en föreläsning med en man (värd att se) som seglat genom The great Pacific Garbage patch, så bestämde vi oss för att plastbanta. Rejält! Först blev det naturligtvis totalförbud på petflaskor, take awaykoppar och plastpåsar (inklusive frukt- och grönsakspåsar). Sen rök plasttandborstarna, shampoflaskor och tvålpumpar. Diskmedelsflaskan i plast är ett minne blott, plastdiskborstar och disksvampar likaså. När man väl satt igång så blir det lite som en sport!

Vi har en butik i närheten, Organic Plus, som säljer massor av olika livsmedel i lösvikt. Man tar med sig sina mjölburkar dit, väger, fyller på, väger igen och betalar. Samma sak med ris, bönor, nötter, popcorn, müsli, havregryn, kikärtor, linser och en massa annat. Man kan också köpa bland annat tvättmedel, diskmedel, shampo, balsam och såpa ur stora dunkar. Man fyller sin medhavda flaska och minskar därmed sitt plastavfall avsevärt! Det är helt genialt! Någon som vet om det finns liknande koncept någonstans i Sverige?

 

6 tankar om “Plastbanta

 1. Vera skriver:

  Nej jag har inte hört om det i Sverige (som älskaaar sin plast verkar det som – gärna plasta in allt). Men åh vilken genialisk idé – alla affärer borde anamma det! Jag ska faktiskt maila Ekostore här i Göteborg och tipsa dem.

 2. Ylvan skriver:

  Genrellt sett älskar de plast i Australien också. Här i NSW så har de inte ens pant-system på PET! Och mataffärerna packar all mat i tunna plastpåsar gratis. Men det finns oaser!
  Du får skriva om vad Ekostore svarar. (Vi funderar på att flytta till Göteborg!) 🙂

 3. Ekomorsan skriver:

  Älskar iden!! Självklart borde det finnas en sådan butik!

  Planschen va ju klockren! 🙂

 4. maliimaloo skriver:

  Det finns en affär i Göteborg som har samma koncept! FRAM kooperativhandel heter den och ligger i Linnéstaden. Kan vara på Nordenskiöldsgatan, jag minns inte riktigt. Jättebra affär! Har även öppnat en ny affär på Norra Gubberogatan vid Olskrokstorget som jag kan ana har samma koncept. Har för mig att jag läst om det i lokaltidningen. Minns inte vad den heter nu tyvärr…

 5. Ylvan skriver:

  Så bra! Nu står Göteborg ändå högre i kurs när vi så småningom vänder kosan hemåt!

 6. […] all plast, både återvinningsbar plast och icke-återvinningsbar under en vecka. Vi har ju redan plastbantat ganska ordentligt så jag gissar att vårt plastavfall är mindre än genomsnittet men det blev […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: