Sjysta kläder

Okej, efter tjat från alla håll och kanter så ska jag äntligen komma till var man kan hitta sjysta kläder :). Jag har kollat utbudet på nätet och som jag fick en kommentar på tidigare så är det ofta rätt trist design. Många ”miljövänliga kläder” visar sig också bestå av bambu viskos vilket inte alls är miljövänligt! Som jag nämnt tidigare, det finns inga kläder som uppfyller alla kriterier, förhoppningen är att hitta plagg som åtminstone uppfyller de flesta av dem. Jag har gjort en egen sida för alla länkar för att det ska vara lätt att hitta tillbaka till den. Dessutom hoppas jag att alla hjälper till och fylla på med bra tips på var man kan hitta kläder producerade på ett sjyst vis. Kommentera gära och tala om vilka butiker eller märken som är dina favoriter och varför!

Hittills har jag fokuserat på svenska märken, men kanske vi kan lägga till sjysta utländska också så småningom.

Märken

Camilla Wellton, bärbar eco couture i ekologiska material, vasst och så långt från skogsmullemodet man kan komma. Rått.

Idag Design, klassiskt och snyggt. Kollektionen innehåller bland annat ett par skitsnygga ekojeans med hög midja, sjysta skjortor och ett läckert två-i-ett bälte signerat Idag och Tärnsjö Garveri. Idag-tjejen syr också upp vad som helst på beställning. Lysande!

Revery Stockholm, enkel och modern design, snyggast kläder för herrar enligt mig. Men så är det ju tyvärr ganska ofta tycker jag.

Lollopard, enligt hemsidan sys det mesta av kläderna på Gotland och med ekologiska tyger i största möjliga mån. Säljer bland annat velourbyxor och klänningar.

Nudie, jeans i otaliga modeller. Hela jeanskollektionen ekologisk. Nudie erbjuder gratis lagning av gamla sliträvar till brallor och när de inte går att laga längre återvinns de till trasmattor. Svindyra trasmattor. 95% av produktionen sker inom Europa.

Orkan Lia, abonnera på kläder. Få ett skräddarsytt plagg hemskickat en gang i månaden. 50-talsstuk med vippiga klänningar och strama blyertskjolar, möjlighet att välja second handtyger och ekologiskt.

Gudrun Sjödén, behöver kanske ingen presentation. Men även för en rocker finns ekologiska basplagg som långärmade toppar och sjalar som kan passa. Bättre begagnade G.S-kläder .

Klippt och skuret, lite damigare snitt med bland annat vida hampa- och ekobomullsbyxor och cardigans.

T-shirts:

T-shirt Store, ekologiska och fair trade.

Frepps t-shirts, Oeko-Tex®-märkta t-shirts med

A good t-shirt, ekologiska bomullströjor där 60% av förtjänsten går till olika hjälporganisationer kopplade till trycket på tröjan.

I’m with friends, eko t-shirts, nya tryck varje månad som trycks upp först efter beställning,

Underkläder

Ecolyxica, erbjuder allt annat än mormorstrosor och mamelucker i mer eller mindre ekologiska och miljövänliga material.

Ulltröjor

Favvotröjan, alpacka, handstickade I Bolivia

Ullcentrum, ull- och linkläder från Öland och Lithauen.

Underställ och baskläder som linnen och toppar

Astas Ullrike, baskläder i ekologisk merinoull.

Ruskovilla, Ekologiska ull och sidenunderkläder samt sängkläder.

Skor

Sofie Bly (Circles), snygga klackar, sandaler och kängor med miljötänk tillverkade i Italien.

Swedish Hasbeen, lite oklart var produktionen sker, men de använder material som trä, kork och naturgarvat läder.

Kero, näbbstövlar. Åh vad jag vill ha ett par näbbstövlar, mitt kungarike för ett par stadsnäbben. 

Skråmträsk, säljer sina egentillverkade skor (kängor och promenadpjukk för ehem, vuxna? Säljer också Kavat, Luddan och Kero.

ATP (All Tomorrow Parties), sandaler som är garvade och färgade utan krom och handgjorda i Italien. Dessa skönheter skulle jag gärna tassa runt i en varm sommardag.

Green Laces, Ekologiska veganskor. Gillar klackarna av återvunnen plast!

Webshoppar

AdisGladis,

Hildur,

Näva,

Lotus Eko,

Tyger och annat sy-igt för egna kreationer

Sonjas Textilateljé, säljer tyg och tråd och annat eko-reko för den händiga eller den som vill ta hjälp av en skräddare för det perfekta plagget.

Ekologiska tyger, som man kan ana säljer de ekologiska tyger.

Nordic Naturfiber, mer ekotyg och knappar.

Bubblare

Heart of Lovikka, strävar enligt hemsidan efter att på sikt arbeta med endast ekologiska material. Ingen hint av detta stod dock att finna den senaste kollektionen.

A.O. CMS, snygga Oeko-Tex Standard 100-märkta basplagg som bomullsskjortor och sweatshirts. Producerade i Bangladesh, men på en sjyst fabrik enligt mailkorrespondans. Ej eko.

Danish Duckfeet, allt från sandaler till vinterstövlar. Mycket bekväma och fina men liksom ATP ovan använder de kromgarvat läder till alla skor utom tre par sandaler och alla modeller i färgen ”bio”.

20 tankar om “Sjysta kläder

 1. Matilda skriver:

  åh så bra! Det var inte många jag hört talas om tidigare – tack! Det är ju inte alls en tom och tråkig eko-marknad som många tror 🙂

  Här är en sida som jag fått tips via en annan blogg: http://imwithfriends.se/

 2. Ylva skriver:

  Bra lista och bra initiativ!
  dock vill jag bara påpeka att lyocell visst är ett bra miljöalternativ.
  framställningen är en sluten process där 99% av kemikalierna återanvänds
  Sen stavar man viskos viskos 😉
  Mvh

  • Ylvan skriver:

   Lyocell är okej, helt korrekt, har ändrat. Dock är de flesta bambumaterial jag sett viskos. Dessutom, Lyocell behöver, om jag inte missat helt, bara bestå av 30% lyocell för att få kallas lyocell med resterande % i viskos. Vill man ha det mest miljövänliga bambumaterialet ska man köpa mekaniskt framställd tyg (samma process som för lin) vilket ger samma grova struktur som hos lin, detta bambumaterial också det enda som kan ha antibakteriella egenskaper kvar från själva bambun. Men det är en dyr process. Stavningen viscose är naturligtvis den engelska stavningen och blev kvar efter att ha läst allt för mycket information på engelska. Har inte råd med korrekturläsare på bloggen dessvärre 😉

 3. […] Sjysta kläder […]

 4. Emil skriver:

  Var har du funnit informationen kring Oeko-Tex bemärkningen hos A.O CMS? Finner ej någon varken på deras hemsida eller Oeko-Tex egna.

  • Ylvan skriver:

   Hej Emil!
   Vad bra att du dubbelkollar och tack för att du meddelar! Jag har infon på mail, men minns inte om det stod på deras hemsida då också, så för att försäkra mig har skickat ett email till dem nu, så vi får se vad de svarar. Det kan ju hända att de droppat sin ekoprofil och i så fall ryker de snabbare än kvickast från listan! Jag uppdaterar här så fort jag fått svar och granskat.
   Tack!
   Ylvan

   • Ylvan skriver:

    Svaret jag fick var att deras basprodukter håller Oeko-Tex Standard 100 och att de jobbar på att få fler produkter med sjyst märkning. Jag frågade i ett följdmejl varför de inte skrivit ut på hemsidan vilka produkter som är Oeko-Tex. Väntar fortfarande på svar.

    Jag skulle rekommendera dig att också skriva och fråga, ju fler vi är som tjatar desto bättre!

 5. sofia skriver:

  Hej!
  Lunchdags i Järven har sin fabrik på plats i Sverige för sina kängor iaf. Jag kan inte uttala mig om kläderna också görs i Sverige dock.

  • sofia skriver:

   Lundhags ska det ju stå!

   • Ylvan skriver:

    Hej, jag skrev till dem för ganska precis ett år sedan och frågad om var deras skor är tillverkade och fick till svar att de tillverkas i både Sverige och Portugal. Det är också omöjligt att veta varifrån enskilda par är tillverkade. Tyvärr använder de kromgarvat läder i alla modeller utom Bielne, vilket gjorde att jag valde att inte ha med dem i listan.

 6. Ullis skriver:

  Hur är det med polyester och elastan? Jag har köpt ett gäng strumpor och trosor från Greentex. Är de inte så miljövänliga som de säger?

  • Ylvan skriver:

   De använder bambuviskos i sina plagg vilket inte är särskilt mycket bättre än annan viskos.

   Jag kopierar från mitt inlägg Material och Produktion, del 2.
   https://kottkriget.wordpress.com/2013/03/31/material-och-produktion-del-2/

   ”Regeneratfiber som viskos, rayon och modal är ofta baserat på trä vilket automatiskt gör det problematiskt med tanke på skogsskövlingen. Dessutom krävs mycket kemikalier i processen från träpulpa till tyg. Tencel är ett varumärke för lyocell som kräver mindre energi än viskos och rayon och är baserat på certifierade träslag (eukalyptus). Kemikalieanvändingen är också lägre för Tencel/lyocell. Bambubaserad textil har blommat upp som ett miljövänligt alternativ till annan textil. Men bambu är INTE ett miljövänligt alternativ om det processats som viskos/rayon. Bambutextil som är tillverkat mekaniskt (inte kemiskt) på samma sätt som lin eller hampa är ett sjyst alternativ. Tyvärr är endast en ytterst liten del tillverkat på detta vis då det kräver mycket arbetskraft och det kostar pengar.”

   I inlägget jag länkade till ovan har jag också skrivit lite om problemet med polycotton. När man blandar plastmaterial som elastan och polyester i ökar slitstyrkan, men det blir samtidigt omöjligt att återvinna. Men det är väldigt svårt att hitta underkläder utan ett uns elastan och polyester…

 7. Erika skriver:

  Jag som precis gått på bambukläderna… De var inte dyrt så antagligen inte bra. På lindex & kappahl finns det ju kläder av ekobomull, kan jag räkna med att de är ok tror du? Ibland behöver det vara lite billigt också, tyvärr! Erika

  • Ylvan skriver:

   Hej Erika!
   Bambuviskos är inte mer miljövänlig än annan viskos, det är riktigt. Bambu som är prcoessad som lin däremot, alltså mekaniskt framställd (jämfört med kemiskt), är däremot miljövänligt (relativt). Den typen av bambumaterial blir då också lite grövre och strävare, precis som lin.
   När det gäller ekobomull så är eko alltid bättre än konventionell. För det första för miljön där bomullen odlas, för det andra för alla arbetare – från de på fältet till de som handskas med tygerna dagligen – som utsätts för gifterna i bekämpningsmedlen i hög grad. För det tredje är det naturligtvis bättre för dig.
   Billighetsaspekten påverkar ju dels arbetarnas löner (läs gärna mer under kläder och textil) och dels kvaliteten på plagget (läs gärna mer under kläder och textil ;)). Det är ju en avvägning, men vill man vara säker på att arbetarna får tillräckligt med lön och har en trygg arbetsplats är Fair Trade naturligtvis en bra märkning. Men det är definitivt svårt att hitta plagg som uppfyller alla kriterier. För egen del försöker jag leva efter devisen färre plagg till ett lite högre pris och som åtminstone uppfyller de flesta av mina krav. Men det är inte alltid lätt!

   • Erika skriver:

    Tack för ett utförligt svar! Jag försöker så mycket som att köpa ekoplagg eller allra mest begagnade kläder. Jag fick för mig att bambu var mer giftfritt (eftersom de framhävs som miljövänligt) än bomull och tänkte då att det var ett bra alternativ. I höstas fick vi en ny butik i vår lilla stad som säljer bambukläder (Tiljamid) och jag har inte vetat om det faktiskt är bättre för mig än att köpa bomull.
    Jag försöker också tänka på att inte köpa så mycket kläder och grejer men ibland är det jättesvårt!

   • Ylvan skriver:

    Men hör med dem i bambubutiken om de är mekaniskt framställd bambutextil eller bambuviskos! 🙂 Ofta framställs bambu också som antiseptisk, men med alla kemikalier som används vid framställning av bambuviskos och bambujersey, så är jag högst skeptisk till att någon som helst antiseptiska egenskaper skulle finnas kvar efter behandlingen av träfiber till tyg.

    Och det är omöjligt att vara perfekt. Att ha dåligt samvete för de saker man väljer fel är ingen bra idé eftersom man då till slut tappar sugen kanske ger upp. Bättre att klappa sig på axeln när man gör bra saker! 🙂

 8. Tänkte bara tipsa om min nystartade webshop med eko & klimatsmarta kläder och accessoarer: http://ecosphere.se

 9. Malin Essen-Möller skriver:

  Hej! Jag skuller verkligen vilja veta hur det ligger till med de nya skålarna och muggarna av bambu. Många marknadsförs som helt komposterbara, Designtorgets Lois Boo barnservis tex, men har också läst någonstans att bambuskålar innehåller en hög % (visserligen återvunnen) plast. Och även att bambufibrerna behåller fukt och kan få svampangrepp, kanske inte så hygieniskt? Vad är sanningen? Eller det kanske finns flera sanningar

  • Ylvan skriver:

   Jag funderade på exakt samma sak igår när jag hittade en servis i plast gjord på bambu. Det jättestor skillnad på olika ”biologiskt nedbrytbara plaster” så det är helt omöjligt att svara på hur ”bra” dessa material är på generell basis. Jag är dock generellt ganska skeptisk eftersom det oftast måste till varma industrikomposter för att materialet ska brytas ned helt, vilket betyder att hamnar det i naturen så är det lika illa som vanlig plast. Jag har inte helt klart för mig hur de olika tillverkningsprocesserna går till heller. Oftast krävs det ju en massa kemikalier för att tillverka plast och hur bra dessa är ur ett miljöperspektiv vet jag inte. Jag har heller ingen aning om vilka ämnen de tillsätter för att få en perfekt konsistens på plasten. Många frågor. Kanske dags att titta närmare på? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: