Eko-logisk hårtvätt

 

Jag gillar logiska saker och ogillar ologiska. I hela mitt liv har jag tvättat håret med shampo och balsam, för det är så man gör. Men så började jag kolla innehållsförteckningen och undrade om det verkligen var logiskt att ha alkoholer, mineraloljor, silikoner och SLS’er i håret. Jag använde shampo, balsam, gel och lockkräm, fyra produkter för nytvättat hår. Det är inte bara ologiskt, det är ju helt sjukt. Jag kollade naturligtvis innehållsförteckningen på Henkes shampo också (ett känt mjällshampo.) Mjäll hänger ju ihop med känslig hårbotten och jag fann det synnerligen ikke-logiskt att ha minst tre starka tensider i ett shampo för människor med mjäll!

Så jag letade redan på en lokal tillverkare som gör shampotvålar. Företaget är så litet att vi fick tvålarna i kuvert med vanliga frimärken på. Mitt hår är numera tjockt och lockigt utan andra produkter och Henrik har inget mjäll. Allt detta med mindre möda, pengar och kemikalier. Lokalproducerat och plastlöst! Det är inte bara eko-logiskt, det är sjukt smart!

Märkt

6 tankar om “Eko-logisk hårtvätt

 1. Vera skriver:

  Välkommen hit. Nyfiken på vilket märke schampotvålarna har?

 2. Ylvan skriver:

  Hej Vera!
  Tack för välkommandet!

  Den lila tvålen kommer från Lush och finns till hands som ett ”sista shampo” med sls, utan silikoner.

  De andra tvålarna kommer från http://www.handcraftedsoaps.com.au/ förmodligen lite onödigt långt från svenska postlådor. 🙂

  • ella skriver:

   Mycket uppskattad blogg! Tack. En liten fråga till – jag skall gå över till tvålschampoo och kollade på australientvålarna. Undrade varför du inte köper/använder lush-tvålarna? Är de för att de inte tillräckligt naturliga? /newbie

   • Ylvan skriver:

    Hej!
    Och tack! Borde kanske fortsätta blogga 🙂
    Vi använder Lush ibland (min man oftare). Men de innehåller ganska mycket SLS vilket i alla fall gör mitt hår väldigt torrt och frissigt. Lush’s schampo är jättebra som ”sista schampo” eftersom det innehåller just SLS men inga silikoner. Jag använder den också då och då när jag tycker att mitt hår behöver en grundlig tvätt.

 3. ekomorsan skriver:

  Så fort vi förbrukat våra flaskor här hemma är tanken att byta ut mot ekologiska alternativ. Har kollar på John Masters Organics men tycker de är väldigt dyra, men säljs iallafall här i stan. Kanske skulle be mamma köpa med en från Lush, men vad menar du med ”sista shampoo”?

  När jag var mindre lärde jag mig att tvätta håret två gånger med shampoo och en gång med balsam, det torkar ut både hår och hårbotten kan jag lova. En gång när jag var hos frisören, jag var kanske 15 år, frågade de vad jag använde för shampoo. Kommer inte ihåg vilket de var idag, men kommer dock ihåg att de sa att de innehöll fruktvax som lägger sig som en hinna på varje hårstrå och att det inte var bra alls. Redan då borde jag tagit mig en rejäl funderare på vad det egentligen var shampoona innehöll.

 4. Ylvan skriver:

  Tjena Ekomorsan!
  Jag lägger ut ett lite mer utförligt blogginlägg om det där med ”sista shampo” och lite bra länkar.
  Jag kollade på hemsidan till John Masters organic och tycker att innehållsföteckningen verkar ok vid första ögonkastet, men lite väl lång! (Som vanligt)
  De sålde också vatten med lite salt och lavendel för dyra pengar, komiskt.
  🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: