Nytt korallrev

Vi har varit på Vanuatu och vilat lite under palmer men också hjälpt till att bygga upp en plattform för ett nytt korallrev. Cykloner och jordbävningar (och naturligtvis mänskliga aktiviteter) bryter ned och förstör korallreven och lämnar mjuka sandbottnar där koraller har svårt att växa.

För ett par månader sedan frågade Professor Ken Z om jag och Henrik ville följa med till Vanuatu för att slappa, dyka och bygga korallrev. Vi var inte svårövertalade och har nu spenderat en vecka på ön Hideaway Island där vi semestrat med gott samvete!

För att korallerna ska kunna fästa och kolonisera sig, sänkte vi ett antal stora järngaller med ben på cirka tre meters djup. På detta galler hade vi fäst koraller till små kakor gjutna i betong. Vi samlade först små lösa, levande koraller från botten och H fick lära sig den hårda vägen hur en Fire Coral ser ut och känns. Förhoppningsvis kommer dessa koraller att ta sig och snart växa över hela gallret och vidare.

En låda korall, färdig att fästas till en mer stationär plats.

2 tankar om “Nytt korallrev

 1. Så spännande! Vilka är de största utmaningarna för vattnet kring Australien? Här kämpar vi hårt för vår Östersjö:-) Vad säger du om att det går att ”blåsa liv” i Östersjön? Finns det hopp?
  /Edit

 2. Ylvan skriver:

  Det var ingen liten fråga! 🙂 Jag prövar mig på en kortversion, men ha i bakhuvudet att det är mycket mer komplext än så.
  Australien har samma problem som på de flesta håll i världen; övergödning, kemikalieutsläpp, utfiske, invasiva arter, exploatering etc. Olika områden har olika utmaningar.
  Estuarier har ju ofta högre halter av kemikalier, tungmetaller och problem med övergödning eftersom de ligger i avrinningsområden från land och kan vara omringade av hamnar och fabriksområden.
  Kustnära områden som är lättillgängliga för människor har ofta mer problem med exploatering och habitatförstörelse (från utbyggning) och naturligtvis överfiske. Och så vidare.

  Vad gäller Östersjön så gäller det väl bara att ta i med hårdhandskarna, annars vete 17. Vår nuvarande regering har ju gjort lättnader i strandskyddet vilket jag måste säga är ett skämt. Fiskeindustrin har enorma skattelättnader på koldioxidskatter och så vidare. Rent politiskt är det nog lång väg att gå till en frisk Östersjö. Men vi måste ju fortsätta hoppas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: