Plastfri oktober och gift i t-shirts

Tygblöjor är ju inte bara bättre för miljön, pånkan och barnrumpan, de är ju så mycket finare!

Tygblöjor är ju inte bara bättre för miljön, plånkan och barnrumpan, de är ju så mycket finare också!

Han var beräknad i början av oktober och jag räknade kallt med att han skulle komma tidigare. Men så blev det inte, tvärtom. Och efter fem dagar på BB har vi förmodligen överskridit vår normala årskonsum av plast. Men väl hemma har vi fasat ut de konventionella blöjorna och lärt oss vika gamla hederliga tygblöjor och testat mer modena flergångsblöjor som gDiaper. Plastfri oktober har dock bjudit på meckigare och mer irriterande motstånd än bebisskötsel. Mer om det i nästa inlägg.

Jag startade bloggen med syftet att analysera och hitta de bästa och mest riktiga och viktiga alternativ för att leva ett mer miljövänligt liv. Jag tyckte de allra flesta miljöbloggar fokuserade på barn och ett mer miljövänligt barnliv och saknade vettiga alternativ till mig – en vuxen. Men det är uppenbart att engagemanget för giftfritt och plastfritt för barn är starkt och att det varit det länge, för det är helt problemfritt att bara köpa ekologiska kläder och leksaker och nappar och vad man nu behöver för barn.

Tänk om samma utbud fanns för vuxenkläder och prylar! Skillnaden är enorm och jag är än mer övertygad om att vuxna måste börja ställa samma krav på giftfria produkter! Råd och rön publicerade nyligen ett test av olika t-shirts – för vuxna. Man testade för bland annat azo-färgämnen, nonylfenoler, ftalater, flamskyddsmedel och alternativa mjukgörare. Tio av femton tröjor innehöll otäcka kemikalier. Tio av femton!

tshirt-nr9---02

Varning för denna t-shirt! Bild: Råd och Rön (http://www.radron.se/)

”I Hollisters tröja fanns störst antal kemikalier och störst mängder ftalater. Den innehöll mycket stora mängder av ftalaterna DINP och DIDP. Halten av DINP var minst 14 gånger över gränsvärdet, och halten av DID P minst tre gånger över gränsvärdet, för barnprodukter som barn kan stoppa i munnen. Måttliga mängder (under gränsvärdet) av BBP, en ftalat som förbjuds i EU under februari 2015, och flera alternativa mjukgörare fanns i trycket. Måttliga mängder av formaldehyd (under gränsvärdet). Förekomst av fenol – en svag syra som kan bildas som biprodukt från den alternativa mjukgöraren mesamoll under tillverkningen.” Läs hela testet. Man blir ju helt matt.

5 tankar om “Plastfri oktober och gift i t-shirts

 1. Ekot skriver:

  En baby! Stort grattis! Ja, de kommer när de kommer, man får vara glad att de gör det!
  Min första baby har nu fyllt 19, då vek jag tygblöjor för fullt, gick himla bra, och besparingen var välkommen, känner mig fortfarande nöjd med att ha minskat på avfallet. De höll till tre barn (som blev torra rätt fort), byxorna gav jag sedan bort. Själva blöjorna använde vi nu att torka blöta skor och utspillda drycker med. När första barnet föddes hade de faktiskt tygblöjor på BB i Göteborg, var tyvärr borta två år senare, verkligen mycket plast där, och lite personal.Tag hand om er!

  • Ylvan skriver:

   Hej och tack! 🙂
   Kul att du också använde tyg blöjor! Nu är det ju lite på uppgång igen. (Med betoning på lite).
   I Oslo ger Renovasjonsetaten (den statliga instans som håller på med sopor) 1000 kr till barnfamiljer för köp av tygblöjor eftersom blöjor är dåliga sopor på alla sätt och vis. Tydligen kan ett barn generera ett ton(!) blöjor! http://www.osloby.no/nyheter/Oslo-vil-ha-toybleie-renessanse-7772909.html
   (Och nu har jag äntligen fått ut inlägget om plastfri oktober – som gick uselt!)

 2. Lindslay skriver:

  Men åh, det här har jag helt missat. Grattis! Vilken sötrumpa 🙂

  Vi ska också ha tygblöjor tänkte vi. Här i Berlin finns det en tjänst där en kan hyra tygblöjor och så hämtas de en gång i veckan för tvättning. Jag blev så glad när jag hörde det så slipper vi ju tvätta dem.

  • Ylvan skriver:

   Tack! Vi hälsade på hos ett kompispar i Los Angeles förra året och de hade också en sån tygblöjs-service. Så himla bra!
   Min sambos kommentar nu: Då får vi väl flytta till Berlin då! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: