Plastfri oktober och ekologisk mat

En veckohandling

En veckohandling

Plastfri oktober i Sverige gick inte så bra. Jag önskar att bilden ovan visade hela oktobers ansamling av plast, men det var vad sambon kom hem med från en enda runda till mataffären. Vill man ha ekologiska matvaror så är det knappast möjligt att leva plastfritt och vi har valt att köpa eko trots plast. Men det väcker ganska många funderingar hos mig. Jag undrar hur ekologisk mat ens tillåts packas i så mycket plast. Dels är det inte miljövänligt. Dels vet vi inte hur mycket onyttiga kemikalier som läcker ut i maten och det strider ju mot själva syftet att  välja eko.

Intressant nog ska Norska Mattilsynet, tillsammans med övriga nordiska länder, under detta året undersöka om matförpackningar generellt uppfyller de olika krav och riktlinjer som ställs på förpackningar som kommer i kontakt med mat. Dessutom kommer man ta stickprover på olika produkter och leta efter mjukgörare, främst ftalater. Detta är tydligen ett område som tidigare förbigåtts vilket betyder att förpackningar till mat mycket väl kan innehålla otillåtna ämnen eftersom ingen tidigare brytt sig om att kontrollera det. Rapporten väntas vara färdig i maj nästa år. Dock kommer man inte titta på om och eventuellt vilka förpackningar som läcker ämnen till maten, tyvärr.

Förutom kemikalieaspekten anser jag att det faktum att vi konsumerar sådana enorma mängder engångsplast är helt orimligt ur ett hållbarhetsperspektiv. Att ekologisk och KRAV-märkt mat bidrar till denna miljöförstöring är just orimligt. Enligt Svenska Naturskyddsföreningens sakkunniga så förpackas all ekologisk mat i plast för att den inte får komma i kontakt med oekologisk mat. Radioprogrammet Klotet har också tagit upp frågan om varför ekoprodukter är plastinpackade. Här svarar Johan Cejie, försäljningschef på Krav samma sak, att det är för att ekomaten inte ska komma i kontakt med annan mat. Förhoppningsvis kommer den dagen då den oekologiska maten måste förpackas för att inte kontaminera den giftfria. Tills dess; vad ska vi göra?

Johan Ceije svarar också att det ökar hållbarheten på maten. I kommentarsfältet kommer dock en poäng; ett paket med äpplen kastas även om bara ett äpple blivit dåligt vilket förmodligen ger mer svinn i slutändan.

Enligt samma sakkunniga på SNF ovan arbetar man redan tillsammans med KRAV och tittar på reglerna kring förpackningar och dess miljö oh hälsopåverkan. Min tanke var att gå vidare och rota i det här, men med en liten ny människa i huset och med deadlines på kursen jag läser (förkovrar mig i ArcGIS) så har det inte blivit av. Så nu skriver jag det här inlägget ändå.

Intressant är att det ännu inte ens finns några riktlinjer för plastens ursprung på KRAV, fossil eller förnybar råvara. Förnybar råvara är ju något bättre, om än inte optimalt. Ytterligare något jag funderar över är hur tillverkningsprocessen av biobaserad plast ser ut i jämförelse med fossil plast och vilka olika kemikalier som tillsätts i processen. Frågor genererar fler frågor genererar fler frågor…

Sammanfattningsvis gick plastfri oktober uruselt. Men det är ändå rätt vettigt att stanna upp och fundera på hur mycket plast man egentligen släpar hem. Det finns ju ändå situationer där man kan välja mer eller mindre plast. Vi (läs H) lagar all mat från grunden, bakar eget bröd och har under sensommaren och hösten hämtat frukt och grönsaker hos släkt och vänner som odlar själva. Det jag dock kommit fram till är att det måste bli ett slut på den närmast extrema användningen av engångsplast. Snarast. Frågan är bara hur vi ska få till det.

9 tankar om “Plastfri oktober och ekologisk mat

  1. Anna skriver:

    Det här funderar jag på varje gång jag är i affären. Det känns så fel att köpa eko också bär man med sig plast hem. Hoppas verkligen vi kan få eko i lösvikt.

  2. Ekot skriver:

    Ja, det är ett problem, lösvikt och papperspåse borde kunna lösa en del. Eko äpple och potatis kan ju ändå vara i en egen låda. Tills vidare får vi sortera ut plasten och återvinna den. Har funderat på om det kunde finnas en ”EU syltburk” i några olika storlekar med pant på till sådant som redan nu ofta är i glasburkar, glas är tungt att transportera, men kanske bra ändå när det används till många konserver. Fast högre piro på en EU-vinflaska och en EU ölflaska med pant på! Kan vårt pralament fixa det tro?
    Ha det så bra, hela lilla familjen!

    • Ylvan skriver:

      Pant på glas fanns ju förr, varför togs det bort? Typ backar med läsk och sånt!
      Tyvärr är ju plaståtervinningen inte fullkomlig. Hörde på radion häromdagen att en proffessor ville uppmärksamma det faktum att all plast som förbränns (all den plast som folk inte orkar återvinna och all plast som inte kan återvinnas) ökar på växthusgaser och borde skickas på deponi istället! Då blir vi verkligen aldrig av med plasten. Det är helt sjukt egentligen att vi tillåts använda såna enorma mängder med engångsplast!

  3. Alexandra skriver:

    Ja, det är verkligen upp- och nervända världen när man vill välja det mest miljövänliga alternativet och tvingas då ta plastinslagna frukt och grönsaker. Det har dock börjat bli mer vanligt med ekogrönt i lösvikt, på gott och ont. Senast när jag skulle handla apelsiner låg det nämligen besprutade sådana bland de giftfria, så det gäller verkligen att hålla ögonen öppna och inte lita blint på att allt ligger där det ska.

    Går man till en renodlad ekobutik eliminerar man ofta de här problemen och man ses inte heller som konstig om man har med sig egna pappers- eller tygpåsar att förpacka saker i. Tyvärr har inte alla den turen att bo nära en sådan, hoppas på att de blir fler i framtiden.

    • Ylvan skriver:

      Jag undrar när den oekologiska maten kommer vara den som tvingas hållas åtskild. Det är lite som att rökare numera måste gå ut från restaurangen för att blossa…

  4. Lindslay skriver:

    Det där funderar jag på varenda gång jag är i en vanlig affär, så himla mycket plast som finns. Det är så bra att det här i Tyskland finns så många ekologiska butiker och de har ju ingen plast runt om sina grönsaker. Jag har inte ens tänkt tanken att det skulle vara för att de inte ska komma i kontakt med icke ekologiska produkter. Men det är ju rätt tänkt ändå.

    Jag var hos mamma förra veckan och på bara några få dagar hade vi en hel ica-kasse med förpackningsplast och då hade vi inte ens handlat mycket. Skrämmande.

    I Berlin ska det nu finnas en butik som säljer allt förpackningsfritt. En får ta med sig egna burkar, påsar eller vad som att fylla på deras lösvaror i. Det är skitsmart, men jag har inte varit där ännu.

Lämna en kommentar