Plastfri juli och renovering – en omöjlig kombination

plastic-free-july-logo-banner-lge

Ja, då är det plastfri juli igen och jag kan verkligen inte säga att jag levt som jag lär senaste månaderna. När vi kom hem från Australien tog vi över en av våra lägenheter igen efter att den varit uthyrd under ett antal år. Den såg helt förjävlig ut. För att göra en lång historia kort; anticimex, förstörda golv, skåpsluckor som fattas, delaminering av skåp, stora hål i väggar… Så fortfarande, fem månader senare, renoverar vi. Vi har försökt vara så miljövänliga som möjligt, men det är ju så klart alltid en avvägning mellan olika aspekter av kvalitet, ekonomi och utseende. Vi har i alla fall så långt vi kunnat försökt att renovera istället för att köpa nytt, tex slipat alla golv (tack och pris att vi inte har laminat!). Dyrt, men det blev väldigt fint igen även om vissa hack och repor var avgrundsdjupa och fortfarande syns. Dock tog det nästan sex veckor att bara slipa om golv och lacka och lacka och lacka och vänta.

Köket fick vi helt enkelt riva ut, det var totalförstört. Men vi ha sparat gångjärn och försökt återanvända det som var helt. Kylskåp saknades så vi valde en med så hög miljömärkning som möjligt för vad kosingen räckte till. Samma med spis (en induktion). Diskmaskinen däremot fungerar fortfarande, så den får stå kvar. Äntligen behöver vi inte längre koka gröt på stormköket på vardagsrumsgolvet! Ikväll ska vi till och med ha gäster, fastän det fortfarande står hål i köket och gapar efter snickarens händer.

När det gäller möbler så fanns en del av vårt möblemang också uthyrt. Så det var bara att köpa nytt. Eller nytt och nytt, jävlar vad blocket.se, norska finn.no, bukowskis market och loppis är bra! Jag tänkte att second hand mest var 50-tal och teak och vi gillar mer modern design, men det går verkligen utmärkt fint att hitta snygga grejer second hand oavsett stilideal! För tillfället sitter jag vid ett stort helt felfritt skrivbord från Habitat som vi hämtade igår kväll (i en lyxvilla utanför Oslo) för tusen spänn (vi var rysligt nära att köpa exakt samma nytt för några tusenlappar mer, så det är ju inte bara miljön som sparas!).

Ett läckert matbord från Kartell som huserade bara ett kvarter bort behövde ett nytt hem och står nu i köket under en Bumling som vi hittade på Grandpa i Stockholm. Stolarna köpte vi nya, men svenskproducerade (Stolab). Norrgavelbutiken med sina vackra och svanenmärkta, svensktillverkade möbler har också blivit flitigt besökt och jag sitter på en väldigt snygg pall från dem som vi vitoljade häromdagen. Mina föräldrar som råkar vara på husvagnsemester har fått i uppdrag att plocka upp två Bruno Mathssonfåtöljer på vägen hem och jag måste lära mig den här nya Swish-betalningsmetoden! Så det börjar likna ett hem nu. Men fasen vad slitigt det är att renovera!

Så, detta är anledningen till att det inte blivit någon Plastic Free July i år och också varför bloggen legat i dvala. Men jag hoppas kunna hitta mer tid att blogga framöver nu när vi äntligen fått internet inkopplat! Tyvärr har vi en lägenhet nummer två i en annan stad i ett annat land att inreda också, men det är en annan historia… Men plastfri Oktober låter väl inte så dumt eller?

6 tankar om “Plastfri juli och renovering – en omöjlig kombination

 1. Matilda skriver:

  Men vad trist för er att komma hem till en förstörd lägenhet 😦 Hoppas det känns skönt när ni är färdigrenoverade.

  • Ylvan skriver:

   Hej, ja det var surt att den var i så dåligt skick. Det hade vi inte ens kunnat föreställa oss! Men nu börjar vi ändå se ljuset i tunneln! 🙂

 2. IK skriver:

  Man kan undra hur folk tänker när de förstör någon annan saker..förstår mycket väl att ni inte kunnat vara plastfria i juli. Om du har tid skulle det vara kul med några bilder före/efter, eller kanske bara efter. Trist att ni fått lägga så mycket tid och pengar i onödan, men hoppas att ni nu får det som ni vill ha det!

  • Ylvan skriver:

   Hej! ”Tyvärr” (på gott och ont) så har hyresgästerna mycket större skyddsnät än hyresvärden när det gäller rättigheter och skyldigheter. Det betyder att det krävs extrem nogrannhet för att du ska kunna göra en hyresgäst betalningsskyldig för förstörd egendom. Tyvärr (igen) har vår hyresmäklare varit en komplett sopa, så det blev en väldigt dyr läxa för oss.

   Jag kan se om jag kan få till några före- och efter bilder. Vi har nog ett par från före, men mest närbilder på massiva hål i väggar och sånt som inte är så kul att kolla på kanske. 🙂

 3. Lindslay skriver:

  Men herregud! Jag förstår inte vad en del tänker på. Eller ja, om de tänker överhuvudtaget. Fy så himla tråkigt att komma hem till det. Men ändå lite kul att renovera och få det sådär fint igen. Men plastfri oktober låter som en bra idé.

  • Ylvan skriver:

   Jag blev verkligen ledsen över att se hur de hade förstört. Förmodligen inte städat eller vädrat på 2.5 år. Jag tror det var därför som golven var både fuktskadade och därmed mycket mer känsliga för repor och hack. Och skadedjuren… Måste ha varit rent vidrigt att bo här.

   Plastfri Oktober ja! Jag ska se till att det blir av!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: