Frågor och Svar

Frågor får svar

Frågor får svar

Jag har fått en radda frågor från Johanna som jag tänkte göra mitt bästa för att besvara!

1. Jag lider av mjälleksem i hårbotten och använder mig av kortison plus mjällshampoo, det har hjälpt men nu vill jag såklart ha shampoo, balsam och inpackning som är Fair Trade. Vet du vart jag kan få tag på sådant? Gärna allt i ett så man slipper använda flera stycken och speciellt när man är ute och reser, iaf shampoo och balsam i ett vore bra :) .

Som jag tror jag skrev tidigare så hade H mjäll och använde mjällshampo men efter att jag kollat ingredienserna så var det slut med det. Sedan dess kör han med Lush’s shampobar och har inget mjäll. Mjälleksem har jag ingen erfarenhet av, men tänker att ett så milt shampo som möjligt måste vara smart. Som jag skrev tidigare finns massor av erfarenheter samlade på nopoo.se. Jag själv kör shampotvål och inget annat. Mycket smidigt på resa. Men annars tror jag Urtekram är ett märke som gör både krav- och eko shampo och balsam. Någon annan med bra tips?

2. När det gäller plastpåsar så skulle jag vilja ha ett alt. Som jag kan använda som soppåse, har du något förslag till det? Så jag kan bli mer miljövänlig där med.

Det är den svåraste frågan och jag kopierar in ett svar från en annan kommentar där samma fråga ställdes; På alla seminarier och föreläsningar och allt liknande jag varit på gällande plast och miljö så är det den frågan som blir utan svar. Här hemma har vi blivit utan påse ett par gånger och jag har då hittat någon gammal bubbelplast eller förpackning som ändå skulle i soporna och proppat full av skräp. Annars lyckas sambon då och då glömma påsar och tar med sig en i plast hem, men nu har det egentligen ”löst sig” genom att vi haft massor av besök sista tiden och JÄKLAR vad med plastpåsar folk flest släpar med sig och släpar runt grejor i.

Men det är naturligtvis inget bra svar. Min förhoppning är att kunna minimera den typ av skräp som varken kan återvinnas eller läggas i komposten till noll. Just nu lägger vi normalt inte mer än en påse i veckan i brännbarttunnan. Vår granne undrade för ett tag sedan hur vi kunde ha så lite skräp! :)
Någon föreslog att linda in skräp i tidningspapper, som man gjorde förr. Men det är ju på ett vis lite dumt att elda upp sådant som kan återvinnas. Som sagt, jag tror på att försöka minska mängden skräp man lägger i själva påsen och så försvinner förhoppningsvis behovet av soppåse till slut.
Svår fråga får halvbra svar ;)

3. jag undrar om Grumme, som är så känt, är bra för naturen?

Grumme såpa eller vilken riktig såpa som helst är det bästa du kan använda till allt som har med städning att göra. En flaska ättika och en kartong med bikarbonat och såpa är i stort sett allt man behöver för att städa ett hus. 🙂

4. Var kan jag hitta tvättmedel, sköljmedel, tandkräm, rengöringsmedel samt nagelacksremover som är bra? Och så skulle jag vilja veta var du köpt bomullssvampen som man kan tvätta?  

När det gäller tvättmedel så kör med något som är märkt med Falken (Naturskyddsföreningens logga) för de har oftast den tuffaste märkningen. Sköljmedel har jag lagt av med. Vill man ha lite mjuk feeling så använd en skvätt ättika. Det tar också bort dålig lukt. Vissa gillar såpnötter för både tvätt och disk, jag har testat, men nja. Värt att prova dock.

Tandkräm är lite av ett gissel, men vi alternerar mellan någon miljö- och ekomärkt variant och tandkrämstabletter från Lush.

Nagellacksremover… bra tips mottages tacksamt. Den jag fick av pappa som bestod av mestadels vegetabilisk olja verkar ha slutat tillverkas!

Det verkar som om Alvehamn, där jag köpte bomullsrondellerna håller på att bygga om i webshoppen, men Ekorondellen heter de. Hoppas länken fungerar en stund i alla fall!

5. Och allra sista frågan är om du tycker hildur är en bra shop?
Jag har aldrig handlat där själv och har inget speciellt förhållande till Hildur.se. Men har den med på listan över webshoppar under fliken ”Sjysta kläder”, så den måste ju ha kvalat in när jag gallrade nätet på sjysta kläder och shoppar! 🙂

9 tankar om “Frågor och Svar

  • Ylvan skriver:

   Fina fisken! Den ska jag testa i helgen! Tack för tipset! 🙂

   • johanna skriver:

    hej igen =). jag har en till fråga som jag skulle vilja ha svar på, jag testade att köpa en shampo tvål ifrån en boutiq där jag bor som heter http://freshbutiken.se/ dock glömde jag att fråga om den var ekologisk, för jag antog att alla shampo tvålar är det, eftersom att jag aldrig har sett vanliga butiker sälja shampotvålar, stämmer detta eller är jag helt ute och cyklar? jag köpte iaf en som var för problemhud mot exsem och mjäll och testade den igår och tycker att den är super, men nu är jag orolig för att jag har köpt en tvål som inte alls är ekologisk eller djurvänlig.

    tacksam för svar =)

    mvh Johanna

  • johanna skriver:

   verkligen en smart grej, den ska jag också testa =)

 1. Johanna skriver:

  Jag är väldigt tacksam att du tog dig tid att svara :), nu känns det som att jag har lite mer kött på benen sp att säga, svaren hjälpte mig väldigt mycket:).

  Stort tack och jag ser fram emot dina framtida inlägg :)).

 2. Anna skriver:

  Une har en oljebaserad nagellacksremover.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: