Mjölk, särskilt laktosfri mjölk som inte är inpackad i kartong med ett lager plast på insidan och med plastkork. Omöjligt. Ingen mjölk till gröten. Inte förrän bästa Henrik köper ekologiska sojabönor i lösvikt, lägger i blöt över natten, skalar, en del sojabönor, två delar vatten, i en mixer, häller geggan genom en silduk ner i en kastrull, kokar upp under omrörning, tillsätter en halv tesked salt och en matsked honung, låter koka i 20 minuter, svalna, tar bort skinnet och häller på flaska. Mjölk till gröten igen!
”geggan” kallas visst okara och kan användas i matlagning och bak. Brukade få en f.d. flatmates soyamjölksrester och stekte tillsammans med grönsaker. Det kräver lite kryddning men är helt okej att äta 🙂
Ja, han sa det, pojkvännen. Kanske vi måste testa använda den till nåt då! Konsistensen var intressant. Inte alls läskig, mer härlig. Ska absolut prova göra nåt ätbart av det. Nu fick maskarna det.