World Ocean Day 8 juni

Världshavens dag

Världshavens dag

Idag är det världshavens dag. Sedan år 2002 har de salta vattnen fått sin alldeles egna dag, där vi uppmanas tänka lite extra på vad de gör för oss och vad vi gör mot dem. Havet, det stora ändlösa blå, som man för inte så länge sedan, på 60-talet, trodde var så oändligt att oavsett hur mycket fisk vi fiskade och hur mycket sopor och gifter vi fyllde det med så kunde vi aldrig påverka balansen i havet. Det var fel. Väldigt fel. Nu vet vi att övergödning, utfiske, gifter, plastpartiklar och plast, främmande arter, havsförsurning och klimatförändringar förändrar, förgiftar och förstör. Gör som Worldoceanday.org föreslår och lova havet något. Behöver du inspiration? Look no further, bara välj en eller ett par punkter nedan:

Jag lovar att hädanefter, för våra ändliga blå hav, att…

 • köpa ekologiska varor som inte använder extra konstgödsel och därmed ökar risken för övergödning av haven, men också sjöar och vattendrag.
 • bara köpa MSC-märkt fisk efter WWW’s eller  Naturskyddsföreningens fisklista, som har stränga regler för både utrotningshotade arter och fångstmetoder.
 • undvika ta mediciner (och droger) i onödan vars substanser jag kissar ut och påverkar våra vänner fiskarna. Till exempel p-piller, diklofenak-preparat (voltaren), oxazepam-preparat (ångestdämpande).
 • undvika kosmetik och hudvård som innehåller en massa konstiga kemikalier. Go no poo’.
 • undvika rengöringsmedel som klorin, fönsterputs och särskilt alla antibakteriella hygeinartikar som varken är bra för mig eller havet. Städa miljövänligt del 1, del 2!
 • minska mitt plastberoende.
 • köra mindre bil eftersom ökad mängd koldioxid i atmosfären påverkar koldioxidhalten i havet och därmed också kalciumkarbonathalten vilket medför en minskad förmåga för skaldjur att bilda skal men också beteendeförändringar hos fisk.
 • köra mindre bil för att dra mitt strå till stacken i kampen mot den ökande globala temperaturen och havsytenivån.
Annonser

2 thoughts on “World Ocean Day 8 juni

 1. Marie skriver:

  Det låter jättebra allting men jag undrar bara om p-piller, hur påverkar det miljön? Jag är oerhört beroende av mina pga. svåra mensbesvär, skulle vara väldigt svårt att sluta med dem.

  • Ylvan skriver:

   Hej Marie, kul att du hittat hit! Problemet med p-piller är att de innehåller syntetiskt östrogen som du kissar ut och som hamnar i avloppsvattnet. Problemet med syntetiskt östrogen är att det inte renas vid reningsverket och bryts ned mycket långsamt och därmed tillförs kontinuerligt ut i haven. Fiskar som andas vatten får i sig detta överflödiga östrogen och det har visat sig att bland annat fiskhannar får feminina drag och delvis honliga könsorgan vilket påverkar fertiliteten och könsfördelningen i fiskpopulationer. Det finns mängder av litteratur på ämnet men denna http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1874224/ kanadensiska studie är intressant, mer lättläst information kan du hitta på Havet.nu.

   Svåra mensbesvär är naturligtvis inte alls kul och om biverkningarna är mindre än de positiva effekterna så bör du kanske fortsätta ta dem, men det finns nog många som kunde sluta ta p-piller. Läskigt nog så har flera vänner till mig (inklusive mig själv) insett att ens personlighet blir förändrad av p-piller. Men det kanske inte gäller för alla och det är en högst ovetenskaplig notis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: