Plast är farligt avfall

European white stork at a landfill site, Spain © John Cancalosi/Hard Rain Picture Library

European white stork at a landfill site, Spain © John Cancalosi/Hard Rain Picture Library

I en kort artikel (comment) i Nature föreslår en grupp akademiker (veterinärer och annat löst folk) att plast, i synnerhet de värsta sorternas plast, bör klassificeras som farligt avfall. Det var fanimej det finaste jag hört sen jag konfirmererade mig (jag är inte konfirmerad, men ni fattar galoppen).  Plast är inte bara vanligt skräp, plast drar till sig miljögifter och andra kemikalier i naturen och misstas sen för mat av fiskar och fåglar. Djur trasslar in sig. Det bryts inte ned. Och så vidare. Ni vet. En hel del plaster är dessutom onyttiga redan innan de hamnat i naturen. Undvik PVC, polystyren (frigolit), polyurethan (PUR) och polykarbonat helt. Och plastbanta resten. Om vi fortsätter konsumera plastprodukter i samma takt som nu kommer vi ha 33 miljarder ton plastavfall på jorden år 2050.

Det är nästan tre miljarder sopbilar fulla av plast. 2.75 miljarder för att vara exakt.

wall-e

Annons

4 tankar om “Plast är farligt avfall

 1. Lindslay skriver:

  Ja, plast är ju grymt omiljövänligt och jag fnyser åt de som kom på plasten och sjöng lovord över ett så OTROLIGT bra material.

  På naturhistoriska museet i Göteborg har de en uppstoppad havssköldpadda som självdött (Jag vet inget om deras andra djur men jag hoppas att de också självdött.) av att den svalt en plastpåse i havet. Det var den största dödsorsaken bland havssköldpaddor, att de tror att plastpåsar i vattnet är maneter (som de äter) och äter dem och så smälter de, såklart, inte i magen. Ynk och tårar!!

  • Ylvan skriver:

   Ja, det är tyvärr väldigt vanligt. Förmodligen mycket vanligare än vi kan föreställa oss. Och det är inte bara havsköldpaddor, fiskar, fåglar och nu för inte så länge sedan fann man en val med hela magen full av plast. Fruktansvärt!

 2. www.loreliwoods.com skriver:

  Men kära nån, lilla fågel. 😦 Ja plast är inge’ roligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: