Din stil, del 6

Pinterest pics

Pinterest pics

Innan du halar fram plånkan ur it-väskan och sveper guldkortet i utbyte mot nåt plagg du kanske egentligen inte kommer använda; gör en rannsakan. Inte bara i ditt inre utan i din garderob. Kläder är visserligen en nödvändighet både som skydd mot kyla och sol men det är ju ofta mer än bara det praktiska man är ute efter när man jaktar nya kläder.

Att känna sin stil är praktiskt men för en stilsäkert obegåvad är det inte helt enkelt. Det är ju så lätt att köpa något man tycker är så fint där i butiken, men som egentligen varken passar ens egen stil oeller med något annat i garderoben. Eller så köper man något som är väldigt likt ett annat plagg man redan har. Lika lätt är det att hitta det perfekta plagget men med fel passform, men det är ju så perfekt att man köper det ändå. Och så har man plötsligt en massa plagg som man inte använder.

Jag behövde göra ett rejält garderobslyft för ett par år sedan efter år av studerande och en icke-existerande klädbudget. Det blev en hel del felköp. Jag hade ingen aning om vad jag hade för stil eller vad jag kände mig bekväm med. Jag började köpa modetidningar (inte sådana med bantningstips och ”så gör du din partner glad…”) och klippte ur alla plagg och outfits jag gillade och klistrade in i en liten bok. Efter ett tag syntes det ganska tydligt vad jag gillar. Nu har jag hittat till Pinterest där man kan ”pinna” alla bilder man gillar och göra online-kollage av sina favoriter. Smidigt!

De snyggaste bootsen!

De snyggaste bootsen!

Jag läste en bok för ett tag sedan, med en föga inspirerande titel ’You are what you wear: What your clothes reveal about you’ av Dr. Jennifer Baumfgardner (recension). Hon är psykolog och går igenom människors garderober i jakt på mer än bara stilmissar. Den är faktiskt både underhållande (eftersom jag själv inte helt fastnat i någon av de stilfällor som hon tar upp) lärorik (notera att jag är relativt obegåvad när det kommer till stil) och kommer med tips på hur man vässar sin garderob. Hon tar upp nio olika problem relaterat till garderoben: överkonsumption, oförmågan att göra sig av med kläder, när garderoben är så trist folk runtomkring tror du är en extremt tråkig grå råtta, en garderob full av kläder som antingen är alldeles för stora eller alldeles för små, exhibitionism, när garderoben bara består av arbetskläder, logomania och, hitta tillbaka till dig själv (med en amerikans fotbollsmamma som exempel).

Det är helt uppenbart att även om jag hittar en söt klänning med blommor som jag såå gärna vill köpa nu-på-en-gång, inte bör köpa den. För det första ogillar jag att ha klänning. För det andra så trivs jag inte i blommigt. Trots detta händer det ändå då och då att jag liksom får för mig att jag skulle bli så mycket snällare och sötare och gladare om jag skuttade ut på ängen bakom huset i en blommig klänning… De få dagar jag får blom-cravings så ligger en blomstrad sjal och väntar. Och får jag plötsligt för mig att jag ska ha klänning så tar jag fram någon av de tre jag äger, och inser strax varför jag inte ska köpa fler. (Sist jag hade klänning kom jag på att jag ville kolla in hällkaren nede vid stranden. Det var ingen jättebra idé att krypa runt på alla fyra i den utstyrseln. Dessutom hittade jag en muräna som behövde hjälp och det slutade med att jag stod och frös som en hund med muränan i en hink tills vi kunde få med den till ett marint center…).

Nog babblat, jag har sammanställt en liten lista på mer eller mindre sjysta svenska klädmärken och webbutiker (en flik bredvid plastbanta). Kom gärna med tips på fler sjysta företag alternativt ge mig argument till varför något företag ska bort. Förhoppningsvis kan vi få till en riktigt bra lista till slut! Shoppa lugnt!

pint2

5 tankar om “Din stil, del 6

  1. Lindslay skriver:

    Smart med Pinterest för att ”hitta sin stil”: Jag tittade i min och insåg att jag nog borde köp några prickiga klänningar med båtringning 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: