Alternativ till shopping, del 5

 

Kläder är bra att ha.

Kläder är bra att ha.

Jag sitter för tillfället inomhus och ser ut genom vårat stora vardagsfönster på regnet, som i vindens händer, passerar horisontellt i tjocka byar. Eukalyptusträden och palmerna dansar ofrivilligt limbo och jag tror det gränsar till storm. Ett naket djur som människan behöver kläder en dag som denna.

Men innan jag rusar ned till närmsta klädbutik endast iklädd födslodräkten så kikar jag naturligtvis först in i min egen garderob. Vem vet, längst bak, innanför ullkavajen från H&M (med prislappen fortfarande hängande kvar) kanske det ligger en solgul galonjacka med matchande sydväst som jag glömde lämna tillbaka efter pryoveckan på Gatukontoret i nian. Shoppa i din egen garderob! Är man inte en minutiös perfektionist med fullständig ordning i garderoben så kan man med all säkerhet hitta ett och annat guldkorn därinne som man glömt att man hade. Faktiskt, i ett nummer av StyleBy, i en artikel likt ”hemma hos” fast med fokus på garderoben, fanns två stövletter shoppade i den egna garderoben med på ”senast köpt”-listan. Inte så dumt alls. En annan grej jag kommit på senaste tiden är att styla det man redan har i garderoben på ett nytt sätt. Jag har ett par gamla brallor från Zara i ”morotsform” med hög midja som jag använd med tight top eller linne, skärp och en kort cardigan och mycket små varianter av på det temat. Så en varm dag kom jag på att jag kunde ha de byxorna med litet uppvik nedtill tillsammans med en lös vit skjorta och sandaler och vips fick jag en sjyst avlappnad strandlook. Men tillbaka till guldkornen, skulle det vara så att ”fyndet” inte riktigt passar, kanske det förpassats längst in just därför, så kan man sy om!

Joråsåatt, lätt att säga, säger du. Min mamma är en människa i miniatyr (lika lång som Napoleon och Prince tydligen) och behöver ofta sy in eller korta av för att saker ska passa och sitta snyggt. Hon använder sig av någon av stadens alla skräddare (om man letar så inser man plötsligt att de finns överallt) eller grannen som är fenomenal med nål och tråd/symaskin. Det kostar med all sannolikhet mindre än att köpa nytt och du får använding av ett plagg som du redan köpt! Istället för att vandra den invanda stadslingan förbi de vanliga klädbutikerna tar du istället och vandrar nya stigar, mot skräddaren. Kolla gula sidorna eller googla!

Skräddaren kan ju också användas för att perfektionera ett loppis-, bloppis- eller bytesfynd. Jag har trålat nätet efter inspirerande Refashion-bloggar ( och det finns verkligen fantastiska kreatörer därute som förvandlar det mest gräsliga tygsjok till riktigt fräsiga kläder. Ofta är omvandligarna löjligt enkla och med mönster och tydliga instruktioner för DIY. Innan man köper nytt så är loppis, second hand, vintage, bloppisar och bytesdagar med vänner och bekanta naturliga alternativ för shopping. Att köpa i andra hand är naturligtvis mindre miljöbelastande än att köpa nytt och det ligger rätt i tiden. Vintagefynd är fortfarande hett som vulkanaska och jag önskar så att jag hade tålamod och talang nog att hitta rätt bland hyllmeter av originella och inkongruenta klädesplagg. Det går trögt. Däremot har jag kikat lite på bloppisar och hittat ett och annat jag nog skulle tänka mig.

klimatkris

En liten avstickare på ämnet second hand känns ändå rätt viktigt. Många konsumenter verkar tro att det är okej att shoppa så länge man lämnar vidare sina oönskade kläder till ”bättre behövande”. Problemet är att det inte är så enkelt. Många av kommentarerna till en artikel i Länstidningen Östersund som handlar om Röda Korsets klädinsamling är trångsynta, fördomsfulla och världsfrånvända. Röda Korset i Jämtland får in ungefär ett ton kläder varje dag. Ett ton!!! De kläder som inte kan säljas bränns upp. Vi köper för mycket kläder och lämnar uppenbarligen kläder i usel kvalitet till insamlingscontainers och förväntar oss i bästa översittarstil att det ska finnas någon som skulle bli glad av en t-shirt som redan efter första tvätten har sömmar som släppt, en gamla solkig munkjacka eller trasiga jeans. Det är inte heller varken biståndseffektivt eller miljövänligt att skicka långtradare efter långtradare med kläder till andra länder. Varför ska vi slå ut inhemsk klädproduktion genom att skicka dit våra massproducerade trasor? Och det går inte att sälja ett ton kläder varje dag. Verksamhetschefen för Röda Korset i Jämtland Peder Johnson säger, köp mindre kläder och skänk pengar istället. Så, kom ihåg, använd inte UFF-containern som ett argument för ett köp! När det kommer till bloppisar är dilemmat mer direkt. Ofta är det uppenbart att bloppisägaren endast säljer ett plagg de använt en eller två gånger bara för att kunna köpa nya plagg att använda för ”dagens outfit” en eller två gånger. På så vis hjälper man ju till att hålla konsumptionshjulet snurrande. Då är klädbytesdagar bättre. (Om man hittar folk med samma storlek och stil vill säga).

Men tillbaka till skräddarkonsten. Skräddaren kan också användas för att sy upp ett helt nytt plagg från något ekologiskt tyg du hittat. Lokalproducerat, minskad transport, unikt, välskräddat och tyget så miljövänligt du väljer själv. Har du svårt att komma på nåt snyggt så kolla in Etsy, massor av sömmerskor och skräddare har prototyper på plagg ”made to measure”. Som jag skrev i förra inlägget är det svårt att hitta plagg som har alla de kvalitetsdimensioner man önskar. Kanske man hittar ett plagg som är perfekt i de flesta avseenden, men det är inte ekologiskt? Perfekt i alla avseenden men det måste skickas från USA. Perfekt bortsett från att det kostar skjortan? Man kan nog inte få alla rätt, men med en smula tankeverksamhet så gör man åtminstone ett aktivt val och väljer bort det slentrianmässiga och vanemässiga shoppingbeteendet.

Och jaaa, snart kommer ett inlägg med bara länkar!

Men först, shoppa i den egna gardeoben, sy om/in/ut, shoppa andrahand, eller sy egna kläder/få kläder uppsydda.

 

Inspirerande refashionbloggar:

Cotton & Curls, mina favoritinlägg: gör brallorna större, sy in pojkvännens snyggaste tröja med en skön detalj

ReFashionista, hon gjorde om ett plagg per dag i ett helt år!

Inspirerande refashions:

Trist t-shirt till söt väst

Göra en för liten t-shirt lite större

och tusen till… -> google

4 tankar om “Alternativ till shopping, del 5

 1. Matilda skriver:

  Ännu ett bra inlägg, tack!
  Precis vad jag håller på med! Att shoppa i egna garderoben alltså 🙂 Testar lite nya kombinationer och utmanar mig att använda kläder som inte så ofta blir använda. Har hittat plagg som klädde mig bättre än vad jag trodde och plagg som inte har någon framtid här. Snart blir det dessutom dags att byta vintergarderoben mot sommarplaggen.
  Skräddare är som skomakare, hantverkare med hållbarhetspotential. De borde förtjäna mer uppmärksamhet och tacksamhet i vårt samhälle.

  • Ylvan skriver:

   Tack! Visst känns det precis som nya kläder när man lyckas med en ny kombination!? 🙂 Smart att ha vinter- och sommargarderob för då får man ju automatiskt ”nytt” varje säsong!
   Hantverkare rules! 🙂

 2. Lindslay skriver:

  Bra skrivet! Jag håller inte så mycket på att shoppa i garderoben som att göra mig av med kläder jag inte använder. Sånt som har prislapparna kvar är borta nu och någon gång per månad tittar jag igenom garderoben lite snabbt för att se om det inte finns någonting mer jag kan göra mig av med. Men jag skulle inte göra det för att jag ska få köpa nya kläder. Då förlorar det hela sin poäng tycker jag. Jag vill inte ha så mycket kläder och om jag sparar någonting ska det vara för att jag kommer att använda det.

  Min svärmor är sömmerska och köper kläder på en tysk sida, typ som blocket, som hon syr om. Hon köper kläder i stora storlekar för att få så mycket tyg som möjlig. Det är ju jättesmart. Själv brukar jag alltid hitta kläder på second hand som är lite fel på något sätt och så tänker jag hur jag kan göra för att sy om det. Ofta blir det också bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: