Overdressed

Overdressed?

Overdressed?

Jag har just läst ut boken Overdressed: The Shockingly High Cost of Cheap Fashion av Elizabeth L. Cline. Strax innan jag börjat läsa den var jag i Sydney. Jag gick omkring i vansinnigt ondskefulla små ballerinas. Jag höll på att förgöras. Jag bestämde mig för att köpa nya skor. Barfota, med de illasinnade balleripporna i handen. Jag ville ha Danish Duckfeets fina sandaler, men efter en sinnessjukt lång promenad till butiken där de säljer sådana finskor fann vi endast ett par i strl 43. Så vi gick vidare. Genom plaststinkande skobutiker med grälla tingester i redan fallfärdiga modeller till glassiga überlyxiga vångingsplan med skor utställda som konstföremål med en pianist(!) vid en flygel som skapade ro i själen. Prislapparna var dock inte lika modesta som själva stämningen…

Passerade en liten trendig butik med fina ting. Ett par snygga läderstövletter fångade mitt öga. Inte helt säsong. Men fötterna skrek efter bättring och lovade att inte klaga över värme och fotsvett. Jag provade och fötterna ”approved”. Provade länge. Hela familjen nickade bejakande. (Det kan i och för sig vara så att de var ganska less på skojakten). Hur som helst, jag drog upp det skatteåterbäringsberikade bankomatkortet och stack det i offerautomaten samtidigt som jag skrek till expediten, jag behåller dem på! 259 dollars.

Vi gick vidare för att finna ett trevligt vattenhål och le sambo frågade vad skorna egentligen kostade. 259 australienska dollar sa jag och fiskade upp det bpa-indränkta beviset ur djupet av papperspåsen. Ehe, sa Henrik. Det står 529 dollar.

Vad sa du att du sa sa du?

Vad sa du att du sa sa du?

Det var ju inte helt vad jag tänk spendera en smärre förmögenhet på. Men så började jag läsa Overdressed och insåg att det inte var så illa ändå. Jag hade trots allt köpt ett par klassiska handgjorda skor för låång hållbarhet och, det viktigaste, gjorda för att lagas, inte slängas när sulan blivit snedsliten eller sprucken. Jag kände mig lite bättre. Men fattig. Så nu blir det inga fler impulsköp av kläder det närmaste seklet. Inte bara för att läka det öppna sår som lämnades i min plånbok. Också för att från och med nu skal garderoben endast fyllas sparsamt, med saker jag verkligen älskar, i god kvalitet och där jag betalar priset. Inte en kvinna i Bangladesh och inte miljön.

Jag filar lite på en ”miniserie” om kläder och klädproduktion. Men hav tålamod, jag måste dessvärre spendera mestadelen av min tid med att slutföra mitt forskningsprojekt. Å motivtion, var är du?

8 tankar om “Overdressed

 1. Cattis skriver:

  Det här är verkligen intressant, jag ser fram emot din miniserie. Hur är det om man köper second hand??? Jag tänker att det alltid är rätt eftersom man tar tillvara på nånting som nån annan ändå vill bli av med, men det kan ändå vara nånting som är dåligt tillverkat och som går sönder relativt snabbt. Nu när jag köper nytt försöker jag tänka att det här plagget, eller vad det kan vara, ska jag kunna ha hela livet. Men det är svårt att hitta bra kläder tycker jag.

  • Ylvan skriver:

   Ja, second hand är intressant ur flera aspekter, jag tänkte skriva lite om det också. Ett problem är ju att nyproducerade kläder har så dålig kvalitet att de nästan inte kan säljas second hand, eller ärvas. Helt sjukt egentligen. Mer om det snart! 🙂

 2. Anna skriver:

  Detta är väldigt intressant! Jag ser också fram emot nästa inlägg.
  Är på väg ut för att lämna tillbaka ett par byxor jag har köpt för att de är inte perfekta och då blir de inte använda nog med gånger till att det är okej att köpa dem.

  • Ylvan skriver:

   Perfektionist javisst. Jag har ett boktips till dig. Men helt rätt tänkt. En klänning för 200 spänn som blir använd en gång eller en klänning till 2000 spänn som blir använd tio gånger, eller mer…

 3. Matilda skriver:

  Skor är nog det mest tråkiga jag vet att gå och handla, det tar en evighet att hitta rätt par som sitter bra. Sedan går jag med dem tills de faller sönder. På senare tid har jag nyttjat skomakaren mer, men jag måste helt klart bli bättre på att i framtiden hitta skor som kan sulas om på ett bra sätt (vilket också skulle minska antalet skoinköp). Sulorna idag tycks nötas ner så snabbt (i kombination med att jag går helt galet).

  • Ylvan skriver:

   Jag ska inte ljuga och påstå att jag inte älskar skor. Men att hitta ett perfekt par är inte alltid lika kul. Jag har gjort lite research på området och hittat ett par svensktillverkade skomärken eftersom jag tänkte ha just skor som en del i min ”miniserie”. Skor är ju så viktigt, inte bara som pricken över i:et i en outfit (avsky det engelska ordet) eller snarare pricken under utropstecknet! :p Men det är ju också extra viktigt att skor passar, så vi inte får ont i rygg och knän. Eller fötterna (evil ballerinas!).

   • Ylvan skriver:

    Och just, går du ”helt” galet, så är det ju extra viktigt och säkerligen värt att lägga lite extra pengar på just skor eftersom man snabbt tjänar in det i hållbarhet.

 4. tankekatten skriver:

  Jag ska läsa boken snart, det ska bli väldigt intressant. Jag har lovat mig själv att köpa ett par riktiga läderskor nästa gång. Tygskorna håller knappt en säsong på mina fötter men jag äger ett par stallskor av läder som förvisso är slitna men fyller fortfarande sitt syfte och de är 10 år nu. Även om läderskor är tio gånger dyrare i inköp så borde slutsumman bli det samma?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: