Palmolja

Den finns överallt. I mat, godis, kosmetika och, tvål. Vegetabilisk olja står det om man har otur. Vi skövlar regnskog för att mätta våra magar och tvätta våra smutsiga händer. Jag säger vi, för det är vi som köper produkterna. Det bär mig emot att skriva om palmolja. Varje googlesök kantas av brännskadade orangutanger och vyer över landskap söndertrasade av skogsskövling. Det gör fan ont i kroppen att se. (Videolänken är en fin prisbelönt kortfilm om orangutangen Green och handlingar och konsekvenser).

Så finns det ”ekologisk” palmolja. Den mest kända märkningen av palmolja är RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil). Kritiken mot denna märkning är ganska hård. För det första är det skillnad på om producenten är certifierad eller bara medlem. De sistnämnda betyder absolut ingenting men används ändå som säljargument. För det andra är kraven för att få sitt plantage ganska svaga och det finns ingen statistik, inga rapporter eller ens en utvärdering på om certifieringen har givit någonsomhelst effekt på djur och natur. För det tredje drivs RSPO av själva industrin och inte en oberoende organisation vilket har lett till att RSPO anklagas för ”greenwashing”. Och så har vi handeln med certifikaten. En certifierad plantageägare kan sälja sitt certifikat till en köpare som sedan köper icke-certifierad olja men ändå får märka produkten som certifierad.

Visst kan det låta fint att vi i västvärlden ska köpa produkter av fattiga länder så de kan öka sin ekonomiska tillväxt. Problemet är att de sitter igen med totalt slutkörda naturresurser och ingenting att leva av. Ekologisk märkning ger dessutom konsumenterna en känsla av att de gör gott när de handlar, men bidrar egentligen bara till ökad produktion i områden där en produktionsminskning borde vara målet.

Enligt WWF importerar Sverige så mycket palmolja, främst från Malaysia och Indonesien, att varje svensk i genomsnitt tar 11 kvadratmeter i anspråk av deras landyta. Och här sitter Sverigedemokraterna i regeringen. Är det inte en underbar värld?

Say No to Palm Oil.

borneo_defor_1985-2002-450Statistik från Mongabay.com

8 tankar om “Palmolja

  1. Cattis skriver:

    Det tar emot att se filmen, men jag kommer göra det ändå. Det första jag tänkte när jag läste rubriken var att jag inte köper nånting med palmolja i, skönt. Men när jag läste texten insåg jag direkt att det tyvärr inte är riktigt så enkelt med tanke på godis, kosmetika och tvål . . . Man kan alltid bli bättre!

  2. vixen skriver:

    jag undrar om det är samma sorts palmolja som används här i ghana? den är ofta handgjord (dvs används eller säljs utav de människor som har producerat den) och själva palmen används till att göra allt annat möjligt, som t ex hustak (bladen), ved (stammen), vin (från samma vätska som man gör olja, antar jag).

    • Ylvan skriver:

      Hej!
      Oj vilken svår fråga. Jag var tvungen att läsa på lite, men ska villigt erkänna att ämnet är lite för stort för att jag ska kunna ge en rättvis bild. Afrikas palmoljeodlingar verkar i alla fall vara samma typ av palm. Men det är ju inte själva palmen i sig som är problemet, utan skalan av odling och på vilket sätt man exploaterar natur och människor när man utvinner oljan och allt annat som palmen används till. Unilever (ett ruttet megaföretag) verkar köpa sin palmolja från bla Ghana.
      Här är en länk om palmoljeodling i Afrika
      http://oilpalminafrica.wordpress.com/

      Och en kort artikel om effekterna av palmoljeodling i Ghana
      http://www.wrm.org.uy/bulletin/47/Ghana.html

      Men det finns hur mycket information som helst därute, ganska mycket från de stora företagen som naturligtvis beskriver palmoljeodlingen i mer positiva ordalag. (Naturligtvis)
      Ledsen att jag inte kan ge dig ett svar i svart eller vitt. :S
      Bor du i Ghana på heltid/resten av ditt liv? Kan tänka mig att det är ganska häftigt och annorlunda.

      • vixen skriver:

        intressant att du nämner unilever för jag är på jakt efter en bra (dvs naturliga produkter) tvål och hittade en (vad jag antog var) handgjord tvål som kallas ”key soap”, men googlar man den så är det tydligen unilever ghana som producerar den. ska kika på länkarna du skickade 🙂

        ghana är verkligen annorlunda och så intressant, älskar det! är här för andra gången på studieresa (gör en fältstudie, innan var jag här för ett år sedan på en utbytestermin) men en dag kanske jag flyttar hit, vi får hoppas!

  3. Klabbe skriver:

    Bra sida.
    Vill tipsa om mina nya reportagebok, bl.a om palmoljeproduktionen på Borneo: http://telegramstudios.com/book/arkipelagen-indonesien-stracker-pa-sig/

  4. […] hård tvål bäst och jag har fått så många förfrågningar om var man får tag på bra tvål utan palmolja. Tack vare oss (mest er) så är nu de allra flesta tvålarna från Kerstins Hemtvål utan […]

  5. […] inte regnskog skövlas för att anlägga nya plantager. Även med dessa certifikat finns tyvärr problem. WWF förespråkar i dagsläget ingen allmän bojkott av palmolja utan rekommenderar istället […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: