Dove Liquid Handwash, soft touch

silver gull

Jihoo, laptopen kom tillbaka, med en ny del och allt kvar. Så här kommer Dovetvålens inehåll. Ta dig en kopp te, luta dig tillbaka och njut förfasas.

Aqua, bara vanligt vatten. Eftersom det står först är det också mest av det.

Sodium Laureth Sulfate, SLS är en tensid, alltså en molekyl som har en vattenlöslig del och en fettlöslig del, för att kunna binda till smuts och så spolas bort med vattnet. Den har således exakt samma funktion som den mildare fettsyran i tvålen. SLS är hudirriterande.

Glycerin, inte en särskilt informativ ingrediens. Glycerin kan vara allt från en biprodukt från annan tvålproduktion, till syntetiskt glycerin med olja som råvara.

Cocamidopropyl Betaine, Okej, ännu en tensid. Också hudirriterande, kan vara kontaminerad med 3-dimethylaminopropylamine som kan vara allergiframkallande Många kan. Osäkert är ordet. Är förmodligen tillsatt för att göra löddret mer löddrigt. För ju löddrigare desto renare blir man. I reklamen.

Cocamide MEA , Med tanke på att det mest är vatten i den här flaskan, så tar vi i med ytterligare en tensid med löddereffekt och som påverkar viskositeten i tvålen, så den blir härligt krämig. Denna produkt är syntetiserad från kokonötsolja och ethanolamine (citerar Skin deep; ”Other MODERATE concerns: Organ system toxicity (non-reproductive)”. Skönt att det inte var nån fara för reproduktionssystemet i alla fall…

Isopropyl Palmitate, Ha, trodde jag, en produkt utan uppenbara hudirriterande egenskaper. Men så är den i de flesta fall baserad på palmolja (o-bra) och PETA har en del att påpeka om denna ingredies då den kan också vara baserad på döda djur(!). Den är tillsatt för att ge en snygg och mjuk finish på dina framtassar.

Cucumis Sativus Fruit Extract, fruktextrakt från gurka. Ofarlig.

Camellia Sinensis Leaf Extract, grönt te-extrakt. Ofarlig.

Parfum, Parfymering ja. Svårt att veta exakt vad detta innebär. Många dofttillsatser innehåller phthalater som är hormonstörande bland annat. Det är störande att de fortfarande får användas!

Acrylates Copolymer, PLAST! Varför i helvete har man plastmolekyler i en tvål som spolas ut i avloppet och ut i vårt dricksvatten? Det här är ju sinnesjukt! Finns inte ens nån vettig förklaring till varför de har skiten som ingrediens. Är det för att jävlas kanske?

Glycol Distearate, hm, hittar inte så mycket information om detta ämne. Det verkar dock vara skadligt för miljön… Just, så är den mjukgörande. Bra va!? 

PPG-12 , Hittade lite info på PubChem, Polypropylene glycol absorberas genom huden i viss mån men… ingen… allvarlig industririsk. Råtthannar som fått äta detta metaboliserar kemikalien utan några som helst fysiologiska effekter. Ja men dåså, skönt att de testat på råttor först. Ingen risk för arbetarna på kemikaliefabriken alltså. Men varför detta ämne i tvålen? Ingen aning.

Laureth-4, Hudirriterande men det finns inte mycket mer data om denna lilla ormliknande molkeyl. Inte som tvättingrediens i alla fall. Det där med råttor och insulin orkade jag inte helt läsa.
Sodium Chloride, vanligt bordssalt (tror inte att den här sörjan smakar bättre med salt faktiskt).
Tar den här listan aldrig slut???
Citric Acid, citronsyra. Inga farligheter. Om den inte är industriellt framställd med hjälp av mögelsvampen Aspergillus Niger vill säga, som uppenbarligen orsakar en del problematik för folk. Länk. Den kan vara tillsatt för att balansera pH, men jag vågar inte lova nåt.
Sodium Benzoate, konserveringsmedel. Helt utan biverkningar. Så länge man inte kombinerar den med askorbinsyra(vitamin C) eftersom man då får benzen. Och det, det ville man inte gärna hålla på med under kemilabbarna på BMC i Uppsala.

Alpha-Isomethyl Ionone, någon form av doftämne. Lite miljögiftig sådär.

Benzyl Alcohol, jag skulle gissa att detta är ett ämne som hör till doftdelen i flarran. Eller ett till konserveringsmedel. Annars inget allvarligt. Men man kan förhindra löss från att stänga sina andningshål med det. Bara det liksom.

Butylphenyl Methylpropional, detta var en riktig luring som går under ett antal(!) namn. Men i de flesta sammanhang har man förkortat bort aldehyden… ”Svälj inte detta, irriterande för hud och ögon. Undvik kontakt med ögonen. Använd handskar.” Lite dumt att använda handskar när man ska tvätta händerna… Okej, okej, det gäller naturligtvis outspädd kemikalie. Men kolla listan för 17. Det är ju bara hudirriterande ämnen i den här såpan! Hm… det står EU Banned and Restricted Fragrances… !?

Citronellol, parfymingrediens.

Hexyl Cinnamal, syntetiskt doftämne. Allergiframkallande.

Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, på PubMed får jag fram vetenskapliga artiklar med titlar som
• Prevalence of allergic contact dermatitis caused by hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde has not changed in Denmark.
• An odor-specific threshold deficit implicates abnormal cAMP signaling in youths at clinical risk for psychosis
• Deodorants are the leading cause of allergic contact dermatitis to fragrance ingredients.

Limonene, parfym som sönderfaller till olika oxiderande ämnen som kan vara irriterande för både hud och lungor.

Linalool, en riktig godbit, eller godlukt kanske man ska säga. För det är något slags parfymämne. Men det fungerar också som lus- och kackerlacksmedel. Tydligen också en ingrediens i myggmedel. Detta börjar att bli roligt. Linalool bryts ned vid kontakt med syre och bildar en biprodukt som kan vara allergiframkallande och ge eksem. I Sverige är denna ingrediens en av de vanligaste kontaktallergierna enligt Medical News Today. Men enligt Wikipedia så är det bara att köpa mindre flaskor och skruva på locket ordenligt efter varje handtvätt så är det nemas problemas! Annars kan kemikalien vara svår att undvika då den förekommer i nästan allt av parfymerde skönhetsprodukter.

CI 19140, färg är ju en viktig ingrediens. Särskilt en som bioaccumuleras.

CI 61570, ju mer färg desto bättre.
Det här tog ju bara några timmar i anspråk. Klart att vem som helst orkar kolla baksidan på alla flaskor man köper med sig hem och analysera innehållet. Eller inte. Jag har använt SkinDeep och PubMed i största utsträckning, men även en del nyhetsartiklar, EU-direktiv och Wikipedia. Jag har undvikit uppenbara konspirationssidor och skräckpropaganda, och har försökt hålla mig till information som är känd och i största möjliga mån bevisad vetenskapligt. Dock har jag inte sparat alla länkar av den enkla anledningen att jag inte orkade hålla reda på alla hundra sidor jag besökt de senaste tre timmarna.

2 tankar om “Dove Liquid Handwash, soft touch

  1. Lagerstedt skriver:

    Bra jobbat och bra rutet! Vi skulle haft en konsumentorganisation som bara granskar hudvårds-, och hygienprodukter. Även sådana som är miljömärkta och ekologiskt certifierade tänker jag då. Apropå Limonene, Linalool och Citronellol så ingår väl de också i eteriska oljor?

  2. Ylvan skriver:

    Hej och tack! Jag håller verkligen med dig, jag får konstant information på facebook om hur många som ”gillar” Dove och andra märken som bara är fulla av skit. Limonene, Linalool och Citronellol finns mig veterligen naturligt i vissa essentiella oljor medan de oftast är syntetiska derivat i mer kommersiella produkter. Men det tål definitivt att undersökas närmre! Inte minst om det är skillnader i hur de ”naturliga ämnena” påverkar oss. Flr naturligt är inte detsamma som ofarligt i alla lägen. Komplicerat. Som sagt, en konsumentorganisation! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: