Abena Liquid Soap

Havet

Vad innehåller en slumpmässigt vald flytande tvål (Miljömärkt med svanen) egentligen? Från A till O. uppifrån och ner.

Aqua, bara vanligt vatten. Eftersom vatten står först är det också mest av just det.

Sodium Laureth Sulphate, SLS, en kemikalie som gör det klara havsvattnet löddrigt. Eller kranvattnet menade jag. Hur som helst, det är en synnerligen avfettande ingrediens som tar bort varenda gnutta fett från din hud. Den kan också verka irriterande på hud och för människor som lätt får blåsor i munnen är det vettigt att använda en tandkräm utan SLS. SLS kommer förresten i en uppsjö av varianter, exempelvis: Sodium lauryl sulfate, Sodium myreth sulfate, Sodium pareth sulfate, Magnesium laureth sulfate, sodium lauryl ether sulfate mf. Förtvålad kokosolja är en ”naturligt” tensid. Cyanid är ju också naturligt, men inte särskilt hudvänligt för det.

PEG-4 Rapeseedamide, mer lödder! Den här kemikalien fungerar också som förtjockningsmedel, i övrigt verkar den ganska harmlös.

Cocamidopropyl betaine, oho, en “nastie”! En syntetisk tensid, mer avfettning alltså, (OCH mer lödder!) som är känd för att vara hudirriterande och allergiframkallande. Komisk Wikipediafakta “Cocamidopropyl betaine was voted 2004 Allergen of the Year by the American Contact Dermatitis Society”.

MEA-Lauryl Sulphate, börjar bli lite långrandigt med ännu en tensid. Avfettningsmedel delux i den här tvålen. Jag gissar att det snart kommer återfuktare i ingredienslistan. För med all denna avfettning så kommer händerna att spricka som vårisen en solkensdag innan man ens hunnit fram till handduken.

Sodium Chloride, salt. Vanligt bordssalt. Kanske de försökte sig på att göra havsvatten ändå.

PEG-7 Glyceryl Cocoate, en syntetisk polymer som, visserligen är baserad på kokosolja (någon gång kring Krita?) men också kan vara kontaminerad med giftiga grejor som 1,4-dioxane. Hur som helst, i sin renaste form är detta något som förhindrar den totala uttorkning som annars skulle ägt rum efter tvätt av händerna med denna tvål.

Rolig Wikifakta om PEG’s: PEGs are nephrotoxic if applied to damaged skin.Najs.

Propylene Glycol, mer tensider! Rent ska vara rent. Propylene glycol används annars också som antifrysmedel på flygplansvingar. Den nedbrytningsprocess som sker när denna kemikalie hamnar i vatten kräver så mycket syre att det vid större utsläpp finns en stor kvävningsrisk för vattenlevande organismer.

Glycerine, lite oklart om det är vegetabiliskt glycerin eller animaliskt. Eller syntetiskt.

Sodium Benzoate, konserveringsmedel.

Parfume, åh en hel debatt (och innehållsförteckning) i sig själv. Innehåller vadå? Phtalater? Syntetiskt? Animaliskt?

Sodium Iminodisuccinate, jag vet inte helt vad den här kemikalien har för förbättrande egenskaper. Den nätbaserade informationen var en smula knapphändig. Men den har vunnit ett pris. Bara det gör det ju värt att ha med bland ingredienserna.

2-phenoxyethanol,  ännu ett konserveringsämne. Roliga Wikifacts: According to a warning by the FDA of 2008 ”Phenoxyethanol is a preservative that is primarily used in cosmetics and medications. It also can depress the central nervous system and may cause vomiting and diarrhea, which can lead to dehydration in infants”. Tur att den är långt ned på listan.

Citric Acid, citronsyra och ett vanligt konserveringsmedel. Inga konstigheter om man inte är överkänslig mot Aspergillus niger. A. niger, eller svartmögel andvänds vid industriell framställning av citronsyra och kan orsaka allergiska reaktioner.

Dehydrocetic acid, mer konserveringsmedel. Mot svamp bland annat. Kanske den fungerar mot svartmögel också? Det hade väl varit smidigt.

Odaxyglycerin, nada, intet, nothing. Hittar ingenting. Vi kan ju hoppas att det är just ingenting.

Så här efter att ha gått igenom Dove’s flytande tvål så var Abenas flytande tvål inte SÅ illa. Men alltså, vill du verkligen betala för den här skiten? En kemikaliecoctail i plastflaska. Om jag var Sverker Olofsson hade flarran hamnat i soptunnan.

5 tankar om “Abena Liquid Soap

 1. vixen skriver:

  hej! hur bra/dåligt är parfym i t ex tvålar? det är nämligen så att jag har hittat en tvål från ghana som heter black soap, och det enda på innehållslistan som inte är naturligt är ”fragrance”. så jag undrar nu om det kan klassas som en bra produkt, eller om jag bör leta vidare efter det fragrance-fria alternativet?

  • Ylvan skriver:

   Jadu… 🙂
   HEJ!
   Alltså parfym består av en massa ingredienser och eftersom parfymindustrin får hålla sina ”recept” hemliga är det i princip omöjligt att veta exakt vad ”fragance” är. Här finns en lista på alla ingredienser som används av parfymtillverkare: http://www.ifraorg.org/en-us/Ingredients_2 (den är LÅNG med många kemikalier man vill undvika). De ökända kemikalierna ftalater (phtalates) är vanliga i parfymer, bland annat. Jag håller mig undan allt som innehåller någon form av odefinierbar parfym. MEN, skulle det vara så att du hittat en tvål med i övrigt bara naturliga ingredienser, med en massa bra fett (glycerine) så kanske det är värt det? Jag vet inte hur lätt det är att hitta handgjorda tvålar utan nasties i Ghana, men det kanske finns? I så fall, leta vidare. 🙂
   Å just, eteriska oljor är ok, om de är 100% och du inte är allergisk förstås.
   Berätta gärna hur det går!

 2. Lilly skriver:

  Har du något tips på bra fasta tvålar?

 3. Ylvan skriver:

  Hej Lilly!
  Jag har givit en del tips i kommentarerna under inlägget om tvål (inlägget under). Just nu sitter jag vid en dator som saknar de svenska bokstaverna, jag forsokte klistra in dem for att gora det lattlast men insag att det var for bokigt. Men forhoppningsvis far du i alla fall lite tips i kommentaren under tval. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: