Tvål

Handtvål

Jag delade badrum med en tjejkompis på en resa och hon förfasade sig over att jag använde tvål till ansiktet. Jag kände inte, där och då, för att i bästa besserwisserstil påpeka att min tvål förmodligen var mycket bättre än hennes dyra ansiktsrengöring full av kemikalier och marknadsföring utan sa nåt lamt om att det var en extra dyr specialtvål (lögn, det var Almgrens sidentvål). Men nu är det dags att ta tag i tvålmyten, reda ut alla missförstånd och se bortom glossiga reklambilder.

 1. Vad är tvål?
 2. Skillnaden mellan tvål och tvål
 3. Flytande tvål
 4. Miljö

Vad är tvål?

Tvål är en produkt som blir till genom en process där natriumhydroxid blandas med vatten och fett. Natriumhydroxid, eller i dagligt tal lut eller kaustik soda,  är ett basiskt och starkt frätande ämne och just detta är ofta ett av argumenten mot att använda tvål på kroppen. Men som vi snart ska se, finns inget av detta ämne kvar i den slutgiltiga tvålen och det argumentet är därmed ogiltigt.

När man blandar natriumhydroxid med vatten och fett (exempelvis olivolja)  sker två reaktioner. Dels genomgår fettet (oljan) en hydrolys, det vill säga fettet sönderdelas till glycerol (glycerin) och fria fettsyror. De fria fettsyrorna reagerar i sin tur med hydroxiden och bildar tvål. Denna process kallas förtvålning. Cirka 90% av alla hydroxidmolekyler har reagerat med fettmolekyler när tvålen är nästan färdig. För att alla molekyler med frätande egenskaper ska ha reagera färdigt med fettsyrorna innan den säljs/används låter man tvålen ”vila” efter produktion i några veckor. Kvar efter vilan är då ren tvål och glycerin, inget annat. Glycerin är ett ämne med välgörande egenskaper för huden och tvålar med högt glycerininnehåll är inte uttorkande. Tvärtom, en tvål rengör och återfettar.  Men, detta leder oss snabbt vidare till…

Skillnaden mellan tvål och tvål

I de flesta tvålar du köper i affären renas glycerinet ur tvålen och säljs vidare (för att öka förtjänsten naturligtvis) vilket gör att du får en tvål utan glycerin och denna tvål torkar ut huden. Om din tvål torkar och spricker är den förmodligen en billig massproducerad bit av skräp. I de allra värsta (och flesta) bitarna av skräptvålar finns ingen tvål alls utan den är istället fullproppad av kemikalier som skummedel (SLS) och mineraloljor. Mycket billigare. För företagen alltså. Inte för dig eftersom den inte fungerar och inte för miljön eftersom produktionen till stor del är baserad på olje- och kemikalieindustrin (läs gärna om kemikalieindustrin och REACH i Den flamsäkra katten, kapitel Noll koll sid 49).

Så eftersom de här bitarna av skräp är extremt dåliga, uttorkande, fulla av billiga fillers är de naturligtvis usla företrädare för riktig tvål. Men eftersom de är så billiga och ofta det enda alternativet i snabbköpen (varför ska man köpa tvål där?) så kan man ju på ett vis förstå att en vanlig medborgare anser att tvål endast och eventuellt är till för händerna på en grovarbetare. Så har vi förvillats att tro att lösningen är…

Flytande tvål

Om man tillsätter en massa vatten till den här smörjan (fusktvålen) och adderar lite kemiska konserveringsmedel (eftersom bakterier gillar stillastående vatten för sin tillväxt) så kan man ju tjäna ändå mer pengar! Just det, mer bakterier i flytande tvål!? Ännu en myt att skärskåda. Det har florerat påståenden om att en hård tvål skulle vara mer ohygienisk än flytande tvål eftersom olika händer tar i samma klump av rengöringsmedel (notera ironin). Men okej, vetenskapligt bevisat då:

I en studie angående tvål och bakterieöverföring tog man helt enkelt och odlade två vanliga bakteriesorter E. coli och P. Aeruginosa. Så lät man kontaminera tvålar med 70 gånger så många bakterier som någonsin rapporterats på en normal tvål och lät så 16 personer tvätta händerna med dessa tvålar. Efter handtvätt hade ingen av dessa deltagare ens detekterbara nivåer av bakterier. Deras slutsats (liksom tidigare forskning redan visat) var att det fanns ingen som helst risk med att tvätta händerna med tvål.

I rest my case.

Eller jag skulle gärna vilja tillägga en liten länk till ett projekt med återvunna hotelltvålar som visserligen kanske inte är handgjorda och med bästa innehåll. Men detta projekt är ett bevis på att en hård tvål inte överför smittor utan hindrar just det, och därmed räddar liv!

Dessutom, dailyfinance.com har räknat ut att det kostar ungefär 10 gånger så mycket att använda flytande tvål istället för hård tvål. Det är alltså inte billigare, inte mer hygieniskt och inte heller mindre uttorkande att använda flytande tvål. Vilka är då fördelarna? Det kan ju i alla fall inte vara innehållet eftersom vi redan konstaterat att flytande tvål innehåller vatten, mineralolja och olika kemiska substanser som är helt onödiga för att få en ren och återfuktad hy.

Med det faktum att företag kan blanda ihop en fasligt billig ”formula”, addera vatten och sedan fylla på flaska och sälja för dyra pengar så är det ju inte så svårt att räkna ut att det är marknadsföring det handlar om. Det kan man ju räkna ut med bakfoten. Kosmetikaindustrin pumpar så ut sitt mantra om den gamla hederliga tvålens uttorkande egenskaper och så har vi en ihållande urban myt som håller oss i ett järngrepp.

Miljö

Att fylla upp en plastflaska till över hälften med vatten innan export gör att en flaska tvål (eller shampo för all del) väger långt mer än en hård tvål vilket resulterar i högre koldioxidutsläpp för den flytande tvålen. Jag gick igenom hela innehållet i en Dove flytande handtvål och den innehöll både kackerlacksgift och små plastbitar(!!!) hormonstörande ämnen och annat mijlögift. Tyvärr kraschade datorn strax efter denna tre-timmars undersökning, men förhoppningsvis kan laptopsföretaget fixa och då ska jag dela med mig av innehållet. Ingrediens för ingrediens.

Så plasten så klart. så fullständigt onödig. Engångsbruk av solid olja. Visserligen återvinningsbar, men med extra transportkostnader och problematiken med downcycling, tusen år i havet och ja ni vet. Nä, välj riktig tvål! En du kan använda till händerna, håret, ansiktet, kroppen, som raklödder och till handtvätt av kläder. Det enda problemet är att det blir plats över på duschhyllan. Och i återvinningstunnan.

Var är tvålen?

16 tankar om “Tvål

 1. tankekatten skriver:

  Mycket bra inlägg. Här använder vi en naturlig men flytande tvål i plastförpackning. Inte helt bra med andra ord. Jag har prövat hård tvål men med två barn i hushållet blir det ordentligt söligt med en sådan. Men om ett par åt när de små fått lite mer ”tvålvett” så ska jag gå över till hård tvål.

 2. Helena skriver:

  Jag tar gärna emot konkreta förslag på bra tvålar. Inköpsställe och sånt. 🙂

 3. Petra skriver:

  Vilken hård tvål rekommenderar du som nu har läst på en del? Hur vet jag som lekman om tvålen i min butik är en bra eller en dålig. Det får gärna vara en web-butik då vi bor vid en mindre stad med inte så bra utbud. Hur ser du på galltvål? Är den ok?

 4. Ylvan skriver:

  Hej Helena och Petra! Jag har varit på resa ett par dagar, utan internet, så beklagar sent svar. Men nu ska jag försöka svara på era frågor!

  En hård tvål ska innehålla förtvålade oljor och inte så mycket mer. Lite eteriska oljor eller lera för olika egenskaper är så klart okej.

  En tvål ska INTE innehålla syntetiska ingredienser som Sodium Lauryl Sulfate, parfym, färgämnen eller konserveringmedel (alla ingredienser har oftast en massa olika namn för att förvilla den mest luttrade innehållsförteckningsspion). Inte heller mineralolja så klart. Listan kan göras hur lång som helst och det bästa tipset är: är innehållsförteckningen för lång för att orka ta sig igenom, köp inte produkten.

  Jag köper inte tvålar med palmolja även om det nästan är omöjligt att hitta. Jag bor i Australien och jag tänker inte rekommendera att beställa tvålar härifrån 😉 men har googlat lite på svenska sidor. De jag hittat utan att leta väldigt noga:

  Nea of Sweden har tvålar med bra innehåll (också shampo). Det enda jag inte kan se är om de använder palmolja eller inte.

  Efter lite googlande hittade jag denna sida, här skulle jag gärna köpa tvålar, även om jag ogillar bruket av palmolja! http://www.hemtval.se/Startsida.html
  (Men lite lokalpåverkan kan ju inte skada, skicka ett mail och be om tvål utan palmolja vet jag!)

  Etsy har ju också sida upp och sida ner med handgjorda tvålar (sök på soap bar). Hittar ni någon ni gillar men är osäker på innehållet, så skriv och fråga! 🙂

  Jag gissar att det är enklast att köpa via nätet, de allra flesta tvålar man hittar i affären innehåller en massa skräp. För skoj skull kollade jag in Barnängens barntvål och den innehöll en massa onödigt skit. Den mest hudvänliga tvålen my ass.

  Galltvål har jag ingen erfarenhet av men så länge det är ekologisk oxgalla så är galltvål säkert okej (och den inte innehåller mer än de ingredienser som är okej för en vanlig glycerintvål). Hur som helst är det nog en smaksak, mina tvålar fungerar utmärkt som fläckborttagare och jag skulle nog rekommendera galltvål för just fläckar och inte vanlig daglig tvätt (inte slösa oxgalla alltså). 🙂

 5. Lotta skriver:

  Kolla in http://www.weleda.se BÄSTA hygienprodukterna jag nånsin använt! De är helt ”rena” och ekologiska produkter. Jag har alltid haft känslig hud och dras med svåra eksem periodvis, så detta är att rekommendera både till barn, känsliga och till de som inte vill tvätta sig i kemikalier. Absolut inte uttorkande och man blir ren! 😉 Återförsäljare är Lifebutikerna, Hälsokraft och Ica Maxi. Kan även tipsa om bodystore.se De har en massa andra bra och ekologiska hälsoprodukter utöver Weleda.

  • Ylvan skriver:

   Hej Lotta, tack för att du delar med dig.
   Jag kollade in Weledas hårda tvål och den är tyvärr baserad på palmolja. Med tanke på att den inte är märkt som certifierad har den förmodligen inte ens RSPO-märkningen. 😦

 6. […] er har önskat palmoljefria tvålar från hemtvål.se, som jag länkade till i en kommentar under Tvål, ser det nu ut som att vi kommer kunna köpa palmoljefri tvål där! Jag fick ett mejl från […]

 7. Björn Granberg skriver:

  Jättebra artikel. Tack! Letar hotelltvålar som håller hygglig kvalitet till vårat B&B. Ingen lätt uppgift kan jag avslöja (Surprise:-)

  • Ylvan skriver:

   Hej och tack! Jag kan verkligen tänka mig att det är svårt! Det ska väl helst vara små tvålar också? Men kanske ni kan kontakta Kerstin på hemtvål.se som jag länkade till i ett annat inlägg (Palmolja: ingredienser tror jag det var). Hon har lovat testa nya recept utan palmolja. Eftersom hon gör allt själv borde ni ju kunna få beställa tvålar precis som ni vill ha dem, storlek och innehåll? Värt att prova? 🙂
   Hennes olivtvål borde ju vara perfekt. 🙂

   • Björn Granberg skriver:

    Precis vad jag gjorde 🙂 Hennes förslag var att dela en 100-grammare i fyra delar med en vanlig matkniv – vips har man en hotelltvål. Hon gjorde det och skickar gratis på prov med de två jag beställde till oss själva i går. Kanske behöver ett sätt att förpacka tvålarna så att de inte torkar bara.

 8. Ylvan skriver:

  Härligt! 🙂 Du får berätta hur det går sen! Jag brukar köpa sisådär 10 normalstora tvålar åt gången och eftersom de är så överfulla med glycerin så torkar de inte ut alls. Jag förvarar dem i en liten kartong och om de är ”färska” med lite hushållspapper emellan (som de kommer postade med).
  Kom ihåg att dessa tvålar torkar inte alls på samma sätt som kommersiella tvålar, tvärtom, de kan bli lite geggiga om man inte låter dem luftas ordentligt mellan användning. Men det där kan säkert Kerstin hjälpa dig med.
  Var ligger ditt B&B om man får fråga?

 9. […] jag skrivit om här, så är hård tvål bäst och jag har fått så många förfrågningar om var man får tag på […]

 10. Fi Julia skriver:

  Bra och intressant läsning!
  Jag gör tvål själv. Använder vegetabilisk glycerin, oljor, och eteriska oljor för doft.

 11. Carina skriver:

  Tack för intressant läsning! På kosmetikkompaniet har jag hittat fasta tvålar man kan beställa, utan palmolja, tex denna ”dundermjuk”: http://kosmetikkompaniet.se/product.html/tval-dundermjuk?category_id=151

  • Ylvan skriver:

   Hej och kul att du delar med dig av tips! Och jag vet att mitt svar är sent, men renovering och inget internet har gjort mig webb-isolerad sista månaden!

 12. […] av Kottkrigaren började jag för ett tag sedan pröva att tvätta ansiktet och håret med fast tvål. Jag får […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: