Motivation

Matlåda

 

Vi håller successivt på att byta ut alla matlådor i plast till matlådor i mer miljövänliga och giftfria material som glas och rostfritt stål. Igårkväll tittade jag ner i den blå plastlådan och såg till min fasa hur botten luckrats upp och släppt ifrån sig tunna bitar av plastfilm. Nu åker alla plastlådor ut med omedelbar verkan och ett gäng i rostfritt inhandlas i samma hastighet. Stållådorna är dessutom jäkligt mycket snyggare. Jag får alltid kommentarer om min fina lilla tredelade matlåda.

 

 

9 tankar om “Motivation

 1. Vera skriver:

  Ja, usch och fy vad obehagligt det är med plast. Jag blir snart allergisk mot den, och det går inte komma undan den helt heller. :/ Jag har slängt bort alla plastlådor nu vilket gör vi inte har en matlåda – men just nu behövs det inte. Ska kolla runt på second hand om jag hittar någon i plåt.

 2. emmanatur skriver:

  Gick in på länken och kikade på de där matlådorna, har länge funderat på det här med hur man ska slippa plasten men ändå kunna ta med sig mat till skolan. De ser ju superfina ut, men det står mycket tydligt att de inte är säkra mot läckage. Hur upplever du det och hur löser du det? Nu tänker jag kanske inte främst på om man har med sig soppa, men även en matlåda med till exempel pasta och sås brukar ju kunna ha en tendens att läcka…

 3. Ylvan skriver:

  Hej Emma!
  Jag brukar alltid ha min matlåda i en liten tygpåse (som jag lägger direkt i kylskåpet på universitetet) bredvid den vanliga väskan. Jag antar att det kan vara ett problem om man packar ned matlådan i en större väska. Jag har upplevt läckage någon gång när jag råkat vända lådan upp och ned med en massa salladsdressing i, men det blev aldrig ett problem då jag bara sköljde upp tygpåsen, hängde den på ett element och så var den torr när jag skulle hem. Så hade jag den ju inte bland alla böcker i skinnväskan…

  Det finns sopptäta matlådor från samma och liknande producenter. Men de har naturligtvis plastpackning. Men jag funderar på att köpa några sådana för just soppor.

  Lunchbot http://www.lunchbots.com/ och Life without plastic http://lifewithoutplastic.com/ har läckagesäkra och plastfria lådor. De har som sagt plastpackningar och lock, men om man inte fyller lådan överfull kommer inte plasten i kontakt med maten. 🙂
  Hoppas det var till hjälp!
  Ylvan

 4. Kristin skriver:

  Hej! Förstagångsbesökare här, mycket intressant blogg, ska surfa vidare – men först undrar jag om du har något tips på hur man fryser in mat utan plast?

 5. Ylvan skriver:

  Hej Kristin!
  Kul att du tittat in!
  Det går naturligtvis alldeles utmärkt att frysa in matlådor i rostfritt stål. Så finns också glaslådor som är fryssäkra, ex http://lifewithoutplastic.com/boutique/round-airtight-glass-container-with-stainless-steel-lid-small-p-468.html (Jag skulle gissa att Biltema säkert har något sådant).
  För sådant man kanske skulle ha frysit in i påse kan man använda dessa http://www.abeego.ca/#! Det är en produkt som ersätter plastpåsar och plastfolie! Fiffigt värre. 🙂
  Hoppas det var till någon hjälp!
  Ylvan

 6. Maria Antonsson skriver:

  Hej!
  Jag har en nystartad webbshop som säljer rostfria matlådor från Eco lunchboxes, inte bara den tredelade.
  http://www.rekostart.se/index.php?main_page=index&cPath=2

  Mvh,
  Mia/Rekostart

  • Ylvan skriver:

   Härligt initiativ! Men j*vlar vad dyrt! Jag köpte den tredelade ecolådan här i Australien (ett av världens dyraste land) för ca 100 spänn! Nog för att importskatten är något högre i Sverige. Men tre gånger så dyr?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: