Julklappar

julkulor

Julklappsjakten går i fyrsprång och naturresurserna sviktar under våra enorma fotavtryck på moder jords överfulla yta.  Men jag tänkte ändå ge några julkappstips för alla som är ute i sista minuten med att uppfylla vårt årliga sociala kulturkrav(arv).

Varför inte köpa en ordentlig penna och en liten flaska bläck till någon du tycker om? En present som passar allt från universitetsstudenten till VD’n. Och alla där emellan. Det gäller bara att hitta rätt modell och rätt pris. En penna för 200 spänn som ger mycket penna för pengarna sägs vara Lamy Safari, en finfin förstapenna. Kanske något man inte unnar sig själv, men som man kan unna någon annan. Vill man låtsas veta något och ska imponera på svärfar/mor så köper man klassikern med stort K på ebay; en Parker 51.

lamy 2000 stainless steel

Lamy 2000, designad i mitten av 60-talet, är också en klassiker, läs här

Som jag skrev här, så är en riktig rakhyvel en snygg, cool och miljövänligt julklapp/present för vem som helst som gillar slätrakat. Body shop har snygga borstar, Norrgavel likaså. Rakhyvlar finns på nätet (ebay har svenska varianter av rakknivar(!)) och i välsorterade sånadärrakapparatbutiker. Raktvålar och rak-kit finns också i otaliga utföanden på Etsy.com så det är bara att välja och vraka. Har man en manlig bekant med ansiktsberhåring kan man köpa en ball burk med mustachwax för alternativa ”frisyrer” (Etsy).

rakhyvel

I’m too sexy for my… plastic thing.

Har man en lite yvigare budget så är ju ett armbandsur en annan presentklassiker. För högsta miljöpoäng bör man köpa ett automatisk urverk (mekaniskt, utan batteri) begagnat. Det finns oändligt antal modeller och prisklasser på klockor. På Bukowskis kan man, om man har tur, hitta en massa gamla snyggos. Man får naturligtvis köpa julklappar till sig själv också.

mekaniskt armbandsur

Det finns inga baksidor med att köpa ett armbandsur. Eller, jo det gör det ju. 

I förkylningstider som december kan ju några extra fina, tvättbara näsdukar (varför man bör välja tygnäsdukar) bli en sjyst present som inte behöver kosta så många pistoler. Har man inte råd att köpa en klocka eller en cykel kan man ju åtminstone välja riktigt motiv. Det är ju tanken som räknas… Letar man på Etsy finner man alldeles säkert vad man söker. Mina favoriter är dessa! För vännen eller grannen kan man ju ge bort en enkel take awaykopp för att smidigt snika in lite miljöarbete i klappjakten. Eller en snygg vattenflaska i rostfritt stål (hur snygg är inte denna?) eller en i glas (lika snygg!). Självklara julklappstips är ju naturligtvis pengar till bra projekt (Naturskyddsföreningen). Hemmagjord mat, Det Gröna Skafferiet har inspirationen (och bilderna som ger mig hemlängtan, trots snö och vinter!)

tygnäsdukar

En tanke på “Julklappar

  1. jensih skriver:

    Tack för dina toppenförslag! Vet precis vem som ska få pennan du skriver om 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: