Kläder och kvalitet

Varje gång du tvättar ett plastplagg (polyester, nylon, akryl…) virvlar små plastpartiklar ut med sköljvattnet, genom reningsverket och vidare ut i havet. Och där förblir plasten.

Jag har valt att fortsätta köpa till exempel kängor i läder med rågummisulor istället för veganvarianter, trots att jag är vegetarian. Anledningen är just att alternativet ofta är av plast och jag ser inte det som varken miljö- eller djurvänligt och inte sällan av sämre kvalitet och med kortare livslängd. Jag vänder alltid ut och in på ett plagg och lusläser innehållet och försöker alltid hitta plagg av hög kvalitet som går att laga och lagas igen och sedan kunna läggas på komposten och bli till jord. Appropå miljö och kläder, varje miljöfashionista bör lyssna på ett lysande program om kläder och kvalitet i  Stil i P1.

7 tankar om “Kläder och kvalitet

 1. Jenny skriver:

  Hej! Tänkte bara säga att jag gillar din blogg och att du skriver mycket om plast vilket har blivit ett intressant ämne hemma hos oss (utrensning pågår i största möjliga mån). Men jag har visst inte tänkt på kläder särskilt mycket (kan ha att göra med att det ändå oftast blir Second Hand fynd), men du gav mig en bra påminnelse!

 2. Ylvan skriver:

  Hej Jenny! Roligt att du gillar min blogg! Mest roligt dock att ni har börjat prata om plast! Det kommer snart fler inlägg om plast framöver (mer eller mindre sporadiskt eftersom jag är inne i en slutfas av studier).
  Jag kikade in på din blogg, många fina bilder! 🙂

 3. Jenny skriver:

  Trevligt, det ser vi fram emot! (:

  Tack! (:

 4. Majja skriver:

  jättebra sida i stort!! men synd med skorna tycker jag. det finns ju massor av schyssta veganskor, som dessutom är rättvisemärkt producerade, här t.ex: http://www.greenlaces.se/ att exploatera andra, och ta deras liv, för att tillverka skor ser inte jag som hållbart alls, vare sig nu eller i längden..

  • Ylvan skriver:

   Hej Majja, tack för en bra länk! Jag håller både med och inte. Plast i kläder vs djurmaterial är pest eller kolera i mina ögon. Att välja plastskor istället för tex ett par vegetabiliskt garvade renskinnsskor tillverkade i Sverige är för mig inte bättre alls. Ett par skinnskor håller mycket längre och när de inte gör det längre återgår de till mylla. Plast är, oavsett kemisk sammansättning, ett material vi inte vet om det bryts ned över huvud taget – vissa säger 500 år, andra aldrig. Alternativet är att elda upp plasten och eftersom plast är baserat på råolja (och därmed en industri jag önskar bort) så snackar vi förbränning av fossil olja. Vissa plastmaterial, som inte består av en sammansättning av olika plast, kan återvinnas. Tyvärr är denna process långt i från perfekt och kräver konstant tillskott av ny plast. Men det finns naturligtvis också riktigt vidriga läderskor också och det är definitivt inte ett enkelt val. Jag har ett blogginlägg om just skor liggandes på vänt. Men först är det mastern som gäller! Jag lägger till din skolänk under sjysta kläder-fliken!

 5. Majja skriver:

  Tack för att du lägger upp länken 🙂
  Jag kan hålla med om att det inte finns några ultimata skor i dagsläget, men tycker fortfarande inte att det är ok att under några som helst omständigheter utnyttja och exploatera andra för att vi ska slippa gå barfota. Läderindustrin är ju allt annat än trevlig, vare sig för djur, miljö eller människor.

  http://www.djurensratt.se/vara-fragor/djurvanlig-konsument/skinn

  • Ylvan skriver:

   Som sagt, det är inte en lätt fråga och vi vippar lite olika på den gungbrädan helt enkelt. Och som jag sa, det finns både bra och dåliga skinnskor. Precis som att plastskor är långt ifrån giftfria http://www2.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/miljogifter/produktundersokningar/miljogifter-i-plastskor/
   Så ja, det är långt ifrån en perfekt värld när det gäller skoavtryck. Men min hållning är färre par skor i riktigt bra kvalitet (för mig betyder det handsydda skinnskor som håller en evighet). Ett annat problem är ju att alla ska ha en skogarderob som Imelda Marco. Färre pjuck som är sjyst producerade, så får man välja själv om man vill stödja oljeindustrin eller försöka hitta en sjyst skinnproduktion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: