Plastic is nothing but solid oil

Ni får ursäkta den engelska titeln, men jag citerar Captain Charles Moore. Olja är nedbrytningsbart i naturen och även om oljespill naturligtvis alltid är en miljökatastrof så kan naturen läka den. Olja kan brytas ned. Plast däremot, försvinner aldrig, eller åtminstone inte under en överskådlig tid. Plast är som en oljekatastrof som naturen aldrig kommer att kunna självläka. Plast är lika giftigt, kvävande och förgörande som olja för naturen och helt onedbrytbar.

För inte så länge sedan, 24 Juli i år, hamnade sju stora kontainer i vattnet utanför Hong Kong. Dessa kontainer innehöll råvaran för plastprodukter; nerdles – en typ av plastpellets. 25 ton av små små plastkulor som letar sig in överallt i klippskrevor och koraller, blandar sig med sanden i bottnar och på stränder, flyter runt i havet och misstas för fiskägg av fiskar och andra marina djur. Det är en massiv miljökatastrof. Har ni hört talas om den? Läs lite mer här och här.

8 tankar om “Plastic is nothing but solid oil

 1. Tänkvärt! Det som slår mig i den här debatten är att massvis med företag har plast som affärsidé. Och då menar jag inte den typen som fraktade konteinern du beskriver utan företag som ”kränger” plast till oss konsumenter. Som designföretaget Kartell, IKEA som tillverkar stora delar av sina barnmöbler av plast. Sedan har vi LEGO. Ja listan på multinationella företag är lång som är beroende av plast och som kommer jobba hårt och spendera en massa pengar på lobbyverksamhet för att behålla plasten som alternativ.
  Vad kan vi göra? Vi kan blogga och be våra läsare att sluta köpa prylar av plast. ”Fuck Plastic” helt enkelt!
  /Edit K

 2. Ylvan skriver:

  Hej Edit!
  Tankte skriva om plast i klader ocksa sa fort jag far ordning pa de svenska bokstaverna pa nya laptopen (i aluminium, ;)).

  Jag ar sa klart garna ambassador for ”Fuck Plast”! 🙂 Jag har ju forsokt fa med folk pa plastutmaningen (http://livinggreen.se/blogg/kottkriget/2012/09/20/vagar-ni-anta-en-utmaning/). Men som du sager, all slags plast som inte ar nodvandig borde ju minimeras. Och plastmobler och leksaker till barn ar ju ganska laskigt.
  /Ylva

 3. Vera skriver:

  Det är fruktansvärt och jag kämpar att minska plasten hos oss, men hur vi än vänder så slänger vi mängder med onödig plast från bara det vi äter. Plast är överallt, i både kläder och möbler och precis allt. Hu! Jag kvävs av allt plast! 😦

 4. Ylvan skriver:

  Kvavs ar ordet. Det galler for jorden ocksa dessvarre.

 5. Lo skriver:

  Ryser när jag läser vad du skriver! Jag kände inte till denna katastrof, tack för att du sprider kunskapen vidare.

 6. Vera skriver:

  Ja, exakt. Jag vägde vår plast som vi slängde i veckan och vi räknade ut att vi gör av med ca 21 kg plast om året. Säkert blir det kanske närmare 25 kg? Det är skrämmande!

  • Ylvan skriver:

   Ja, det är lite läskigt faktiskt, jag har varit bortrest nu ett tag och då är det verkligen extra svårt att leva plastfritt. Nästan helt omöjligt. Återvinning likaså. Men är man medveten gör man ju ändå sitt bästa för att undvika alla fullständigt onödiga engångsprodukter och det får man väl vara nöjd med antar jag.

   • Vera skriver:

    Ja, man kan ju bara göra sitt bästa och någonstans försöka bojkotta plasten så mycket det går. Jag är säker på att kunskapen ökar medvetenheten. Så jag tycker det är riktigt bra att du skriver om det, och får folk att öppna ögonen – för ibland tänker man inte på skräpet/det man slänger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: