Okej, då är det dags att analysera vad för slags plast som följt med oss hem enligt utmaningen. Vi har alltså samlat all plast, både återvinningsbar plast och icke-återvinningsbar under en vecka. Vi har ju redan plastbantat ganska ordentligt så jag gissar att vårt plastavfall är mindre än genomsnittet men det blev ändå mycket när man skrev det i listform! Vikten blev 188 g. Om detta skulle vara ett riktigt genomsnitt för en vecka betyder det att vi gör av med cirka 9 kg plast på ett år. En genomsnittlig amerikan gör av med 40 till 55 kg per år. Tyvärr har jag inte hittat något genomsnitt på plastförbrukningen hos medelsvensson, men jag skulle gissa att den inte är väldigt långt ifrån det amerikanska snittet eftersom totalmängden sopor per svensk och år är 465 kg. Och ökar.
Mjukplast:
- ostförpackning
- haloumiförpackning
- tepåse (löste)
- cashewnötpåse
- mandlar
- risottoris
- pastaförpackning
- kryddpåse
- innerpåse från frukostflingor
- körsbärstomatlåda
- två små förpackningar från knäckebröd
- två plastförpackningar från omslagna tekartonger
- 1 oidentifierad mjukförpackning
- en liten påse för nån cykeldel
- en trasig handlepåse (som vi fick via bagaren, som lagt nybakt bröd i ett brandskåp till oss, klockan tre på morgonkvisten)
- en trasig frukt och grönsakspåse
Hårdplast:
- plastdunk (vinäger för städning)
- smörpaket
- flärp från yoghurtburk
- två flärpar från mjölkpaket
- tre tops
Övrigt:
- en trasig hårsnodd
- klisterlapp från en oljeflaska
- en ”tejpbit” från en klädrulle
Det som slog mig var att vi, trots att vi aktivt tänker plast varje gång vi handlar, ändå valt en del varor där det finns alternativ. Cashewnötter, mandlar och ris kan vi definitivt köpa i lösvikt. Och en låda tomater! Det måste vara sambon som nappat åt sig under ett obevakat ögonblick. De nya mjölkförpackningsmodellerna med plastkork ger mig tandagnisslan och smör och ost borde ju gå att få tag på utan plast. Nästa veckas utmaning!? En del saker tål att tänkas på. Tops till exempel, har jag inte hittat någon ersättare för… Tips på tops någon?
Nu måste jag sova. Det är fasiken mitt i natten.
Angående topsen så beror det ju lite på vad du har den till men är det för att peta öronen så kanske den japanska varianten i bambu vore nåt? http://en.wikipedia.org/wiki/Ear_pick Jag funderar allvarligt på att skaffa en sån och prova 🙂
Hej Stina!
Jag har sett de där fiffiga sakerna, men jag använder dessvärre topsen mer för smink och för att suga upp vatten (mina öron är för små för en handduk). Men bra tips annars! 🙂
Intressant! Jag är lite kluven till om man ska skölja ur eller inte…Vad tycker du om det? Hur gör du?
Tops finns nog gjorda helt i papper tror jag. Undrar om inte Jordklok.se har en variant.
Sov sött!
/E
Du behöver inte skölja ur förpackningar, plasten tvättas på återvinningscentralen så det är endast för din egen skull om du vill skölja ur eller inte. Jag sköljer ur sojamjölkspaketen och smörbyttan, vi har inte så många andra kletiga förpackningar som ska till återvinningen. Man har dock räknat med energiförbrukningen för urtvättningen i hushållen när man beräknat energivinsten för återvinning. Men det klart, sparad energi är sparad energi. 🙂
Och papperstops! Jihoo! 🙂
På vårt lokala hemköp köper vi ekobomullstops med träpinne. Funkar finfint!
Vet att det här är ett gammalt inlägg men testar ändå att slänga in en fråga… Jag är relativt ny i det här (därmed mycket googlande) och hittade din blogg av en lycklig slump (via deoreceptet – yaay). Vill VERKLIGEN plastbanta men funderar lite på det där med soppåsar. Vi har (tack och lov) kompost (biogas) trots att vi bor i lägenhet och källsorterar så klart så långt det går men det blir ju oundvikligen ändå lite sopor som måste gå vägen via sopnedkastet. Undrar helt enkelt hur du tänker kring detta, och då främst paketeringen av dem? Försöker få hem så få påsar som möjligt från butikerna och köpa soppåsar känns ju som vansinne. Nu är vi inne på sista påsen där hemma och jag VILL inte gå och köpa påsar – vad göra? Tack för en toppenblogg! Superintressant serie om klädproduktionen tycker jag!
Hej Johanna!
Tack för din fina komplimang! Och jag har äntligen hittat ekotops med papperspinne som går att komostera! Jihoo!
Du ställer nog den bästa frågan! 🙂 På alla seminarier och föreläsningar och allt liknande jag varit på gällande plast och miljö så är det den frågan som blir utan svar. Här hemma har vi blivit utan påse ett par gånger och jag har då hittat någon gammal bubbelplast eller förpackning som ändå skulle i soporna och proppat full av skräp. Annars lyckas sambon då och då glömma påsar och tar med sig en i plast hem, men nu har det egentligen ”löst sig” genom att vi haft massor av besök sista tiden och JÄKLAR vad med plastpåsar folk flest släpar med sig och släpar runt grejor i.
Men det är naturligtvis inget bra svar. Min förhoppning är att kunna minimera den typ av skräp som varken kan återvinnas eller läggas i komposten till noll. Just nu lägger vi normalt inte mer än en påse i veckan i brännbarttunnan. Vår granne undrade för ett tag sedan hur vi kunde ha så lite skräp! 🙂
Någon föreslog att linda in skräp i tidningspapper, som man gjorde förr. Men det är ju på ett vis lite dumt att elda upp sådant som kan återvinnas. Som sagt, jag tror på att försöka minska mängden skräp man lägger i själva påsen och så försvinner förhoppningsvis behovet av soppåse till slut.
Svår fråga får halvbra svar 😉
Och just, hejja dig för att du vill plastbanta! 🙂 Berätta gärna hur det går sen.
Hej! Tack snälla för svar! Nu blev jag lite fundersam här…papperspinne kanske är bättre än träpinne? Kanske lättare att bryta ner papper, å andra sidan måste det ju framställas. Inte helt lätt det här med att bättra sig, väcker många nya frågor men det är också himla roligt 🙂 Igår gjorde jag både deo och ansiktstvätt. Tanken är att jag ska byta ut produkterna allteftersom de tar slut där hemma.
Googlat runt lite mer om det där med plastpåsarna och det lutar nog mot att det blir nån typ av biologiskt nedbrytbar påse, även om dom går till förbränning och inte kompost. Det känns ändå som att det är bättre med tanke på att det är en förnyelsebar källa och att det vid förbränning (förhoppningsvis) inte släpper ifrån sig lika mycket skit. Hittat olika varianter på exempelvis jordklok.se. Håller med om att tidningspapper känns lite sådär, dessutom försöker jag minimera även detta i hemmet. Vi har ju som sagt även sopnedkast och vet inte hur populärt det hade varit att slänga ner tidningspaket där, hinner nog veckla upp sig rätt mycket innan det når botten. Ska göra ett försök på dom där nedbrytbara. Men precis som du skriver, målet är ju att knappt behöva dem förstås!
Tack för påhejningen, lovar att återkomma! Och tack igen för inspirerande blogg, alltid så glad när jag hittar ett nytt guldkorn! 🙂