Om höns

När äggen är slut tar vi med lite brödsmulor och byter till oss en låda ägg från de befjädrade damerna som bor hos vår vän J.  Jag gillar verkligen höns. De har en sån skön inställning till livet och de är nöjda med det lilla. Att sitta och se på en liten flock höns sprätta och picka ger ro i själen. Men på äggfabrikerna finns inte ett liv att ha en skön inställning till. 

En höna lägger ägg i cykliska perioder som beror av dagsljuset. Det betyder att en höna bara kan lägga ett ägg per dygn. Men en ökad produktion ger en ökad ekonomisk tillväxt och därför finns det människor som försöker få hönorna att anpassa sig efter en artificiell dygnsrytm, där det går åtta dygn på en vecka. (Å, jag älskar ekonomisk tillväxt, särskilt när den får oss att anpassa naturen efter den istället för tvärtom.)

Även normal äggproduktion sliter så klart på den lilla hönskroppen och efter bara ett drygt år (75-80 veckor), när hon inte längre klarar av att producera ett ägg per dag längre skickas hon till slakt. Detta trots att en höna kan bli över tio år och lägga ägg, om än inte ett per dag, i många år. Hon sätts så på en lastbil med resten av alla hundratals hönor, i små platslådor, bild. Snälla, djurvänliga Sverige har satt en maxtid för transport till ett slakteri till 11 timmar.

”Djuren anländer packade i lårar. De hängs upp levande i benen på en upphängningsstation. Det finns två bedövningsalternativ; ström och gas. Strömförande vattenbad är det som används nu med 80-120 mA. Det finns problem ur djurskyddssynspunkt, då alla djur inte blir bedövade. Vissa individer lyckas hålla huvudet över vattenbadet och måste hängas upp från början eller bedövas manuellt”.  Girma Gebresenbet och Eva Hedberg, Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

Så kommer nästa arbetshöns till samma äggfabrik för att starta sitt 75-veckors skift.

Glada fjäderfä!

 

2 tankar om “Om höns

  1. Tankekatten skriver:

    Visst är det trevligt med höns. Vi har en liten flock som består av elva höns och en tupp. Det är så rogivande att sköta om dem och det är som att gå på skattjakt när man letar ägg. Vi har våra ute på gården på dagarna och på nätterna har de en hel hästbox med pinnar och reden. Det är lite skillnad mot djurfabrikerna. De som har möjlighet borde skaffa egna höns eller som ni stödja någon som har.

  2. Ylvan skriver:

    Ja verkligen! Och lyxigt med egna höns, jag vill gärna ha en flock silkies en vacker dag. Tills dess stödjer jag mer än gärna J’s familj med lite hjälp (de vägrar ta betalt). Idag åkte vi förbi hönsen igen och jag fick mata dem och så plocka äggen själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: