Tobias och Ojnareskogen, direkt från fronten!

Ikväll ska vi tända ljus på stubbarna”

Jag bad min biologkompis Tobias berätta lite om vad som egentligen händer på hans ö, Gotland. Så här kommer en färsk uppdatering, direkt från Ojnareskogen!

Efter att fältbiologer för några veckor sedan lyckats hindra Nordkalks arbete med att röja ett 40 meter brett transportband till brottet stod arbetet fram tills i tisdags (28 aug) stilla. Då kunde Mellanskog på uppdrag av Nordkalk med hjälp av 70 tillresta poliser påbörja arbetet på själva platsen för brottet. Under veckan har avverkningen av 200 åriga träd med polisernas hjälp kunnat pågå mer eller mindre obehindrat. Många personer som suttit i vägen, suttit i träd med mera har blivit bortkörda och hotade med bötfällning eller fängelse. I går (lördags) drog sig Greenpeace in i debatten och lyckades hindra arbetet hela morgonen genom att låsa fast sig vid skogsmaskinerna. Under tiden anslöt runt 200 människor till platsen och när arbetet skulle påbörjas på eftermiddagen lyckades även dessa stoppa maskinerna genom att sätta sig i vägen. Efter lite tumult avbröt polisen arbetet för dagen. Lördagen den 1 september föll inte ett enda träd i Ojnareskogen. Senare på kvällen meddelade Mellanskog att de går emot Nordkalks önskan och pausar avverkningen tills HD ger besked.

I Ojnareskogen på Norra Gotland har denna vecka rasat en miljöstrid mellan å ena sidan fältbiologer, lokalbefolkningen och många andra organisationer å andra sidan det Finska gruvbolaget Nordkalk, Mellanskog och någonstans i mitten, polisen. Gångna veckas händelser kan tros vara kulmen på den flera års långa rättsprocess som ledde till att Nordkalk den 5 juli i år fick tillstånd av Mark- och miljööverdomstolen att inleda de första stegen i sin verksamhet som, om den fulföljs, kommer att leda fram till ett 170 ha stort och ca 25 m djupt dagbrott i området. Många övarklagningar har kommit in till HD men företaget har tillåtelse att börja skövla området trotts HD ännu inte beslutat om att ta upp ärendet.

Anledningen till det stora motståndet är att området av många (bland andra Naturvårdsverket) besitta oerhört värdefulla naturmiljöer. Naturvårdsverket föreslår i sitt senaste förslag för nya nationalparker, bland andra, området kring sjön Bästeträsk på norra Gotland där Ojnareskogen och platsen för det tilltänkta kalkbrottet ingår. Naturvårdsverket påpekar i sitt förslag att ett kalkbrott inte är förenligt med en nationalpark och att en förutsättning för bildandet av en ny nationalpark i området således är att brottet inte blir av. Dessutom angränsar området till två Natura 2000-områden som Sverige, mot EU, har förbundit sig att skydda mot både inre och yttre påverkan. Naturen i detta område består av alvarmark, gammal lågväxt tallskog och våtmarker, allt i en mosaikartad miljö.

Den andra stora anledningen till motståndet rör riskerna med vattnet när ett så stort hål grävs i detta område. Norra gotland består som säkert framgått av kalksten. Hydrologin i området är erkänt komplext ur grundvattensynpunkt. Exempelvis försvann vattnet i en lantbrukares brunn när kommunen provborrade i området för några år sedan. Nordkalks experter hävdar dock att det inte finns någon risk för att vattenförsörjningen eller de två angränsande Natura 2000-områdena påverkas.  Många andra experter hävdar dock annorlunda.

Till brottets fördel framhålls argument om jobben. Gotland har låg arbetslöshet och kalkindustrin sysselsätter många människor på ön. Men även i ett försök till en objektiv beskrivning av läget kan man inte låta bli att konstatera att 100 jobb i 25 år är en kortsiktig och sorglig väg att gå när en nationalpark och säker tillgång till dricksvatten står på spel. Speciellt i ett område där vattenbrist regelbundet förekommer och i ett samhälle där hållbar utveckling är ett ord som ständigt används av så många. De rättegångsprocesser som föregått dagens situation har även varit flitigt omdiskuterade, bland annat anklagas SGU för att ha haft en jävsituation och en lagändring i pågående process anses av många ha haft stor betydelse för att företaget senare fick tillstånd.

Länsstyrelsen har nu beslutat att avvbryta avverkningen tills Nordkalk inkommit med mer detalgerade uppgifter om det planerade första steget i avverkningen då det överstiger de uppgifter som redovisadesin i mark- och miljööverdomstolens dom.

Det har varit lite av en berg och dalbana, mellan hopp och förtvivlan, fantastisk uppslutning från allmänheten, fin stämmning mellan demostranter och många trevliga människor. Personligen tyckte jag relationen till alla poliser över lag var fin. Och nu har man den otroliga känslan att det faktiskt kanske går att förändra på saker som är skit om man bara hjälps åt 🙂

Text och bild: Tobias Nilsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: