Näsdukar, tyg eller papper?

Tyg eller papper, det är frågan. Jag har läst in mig på ämnet och redan när man jämför vattenåtgången kan man ana utfallet. En pappersnäsduk kräver fyra och en halv gånger mer vatten vid tillverkningen än en tygnäsduk. Faktum är att det krävs sisådär 2.2 L vatten för att producera en ynkans pappersnäsduk.

När det kommer till energiförbrukning så vinner pappersnäsduken med 0.013 kWh. Men om man använder tygnäsduken 520 gånger så blir energiförbrukningen för tygnäsduken mindre, 0.04 kWh för att vara exakt. Och om man tvättar dem i kallt vatten och torkar på lina så krymper energiförbrukningen ytterligare eftersom tvättandet är den största energitjuven för tygnäsduken.

Så är det naturligtvis avfallet. Pappersnäsduken förlorar rätt stort i den kategorin och det torde vara relativt uppenbart att tygnäsdukar är tingen för den miljövänliga höstsnoriga tappkranen. Extra bonus om de är av hampa. Eller gamla tygsnuttar.

Så kan jag inte låta bli att citera från Chris Deals kärleksförklaring till sin tygnäsduk i tidningen Smith;

”See, I have a nose with no use for a part-time lover. It needs a life partner. A snotty soulmate, not some flash in the two-ply temptress who’s here for a good time not a long time. Some papier-mâché prostitute […] You’ll never see a grubby little tissue in a three-point fold taking pride of place in the front pocket of a single-breasted Armani. You’ll never wander into Harrods and be dazzled by the array of hand-sewn, monogrammed Kleenex.”

5 tankar om “Näsdukar, tyg eller papper?

  1. Tankekatten skriver:

    Vilken intressant blogg du har! Det måste helt klart vara bäst att klippa sönder ett trasigt plagg eller lakan och använda bitarna till näsdukar. Jag har klippt i gamla handdukar och overlockat kanterna och använt dessa som skötlappar till mina barn.
    /Catarina

  2. Ylvan skriver:

    Hej! Och tack! Ja, återanvänding är naturligtvis bäst! Då kan man ju också få den perfekta storleken! 🙂

  3. […] förkylningstider som december kan ju några extra fina, tvättbara näsdukar (varför man bör välja tygnäsdukar) bli en sjyst present som inte behöver kosta så många pistoler. Har man inte råd att köpa en […]

  4. Isabel Wåland skriver:

    Asså jag är väldigt för tygnäsdukar och har alltid använt det själv. Fram till att jag fick barn och insåg smittorisken med tygnäsdukar. På alla läkar- och sjukvårdsrådgivningssajter så skriver de ju att man ska ha engångsnäsdukar som slängs i papperskorgar med lock. Visst, det gäller kanske främst på förskolan. Men även hemma tänker jag, här går ju förkylningarna bara runt runt, och ett effektivt sätt för att undvika är ju att vi har egna handdukar, flytande tvål (tveksam på den punkten, hur pass mkt bakterier sitter kvar på en tvål?) och handdesinfektion. Har du tankar kring det?

    • Ylvan skriver:

      Hej Isabel! Dagissmittor ar inte precis mitt specialomrade :). (Du får ursakta, men pojkvannen har bytt ut svenska æ och ø mot sina norska varianter). Vid rejal snuva så kan man ju kosta på sig att ta med sig engångsnasdukar ut. Men jag tycker den har overdrivna radslan for baciller inte helt står i proportion till vad som faktiskt ar reellt utanfør sjukvårdsinrattningar. Oavsett om du slanger nasduken i papperskorgen eller i tvattmasskinen så ar det ju de bakterier du har kvar på handerna som ar smittorisken. Nar svininfluensan harjade i Skandinavien sa fick Uppsala Universitetssjukhus inte in ett enda fall av maginfluensa, detta for att folk tvattade handerna! Ordentligt. Då behover man inte handdesinfektionsmedel som inte heller ar nyttigt for varken oss eller miljon (har lange tankt att jag ska skriva om just bakteriedodande medel lange, men ar som sagt i sluspurten av min master så det får vanta lite). Angande hård tvål/flytande tvål så har jag skrivit om just det har https://kottkriget.wordpress.com/2013/02/03/tval/. Annars ær det ju i princip omojligt att undvika forskylningar som framst ar luftburna, dvs, det enda som verkligen fungerar ar att ingen får nysa eller hosta i din riktning. Vilket ju kan vara lite svårt att undvika i folksamlingar… Så jag skulle saga; fortsatt med tygnasdukar men dela dem naturligtvis inte med andra, tvatta handerna med hård tvål (man ska tvatta handerna så lange det tar att sjunga ”happy birthday”) och spara bakteriedodande medel for toalettbesok i vastafrika eller sydostasien dar inget rinnande vatten finns att tillgå. Jag har markt att somn ar det viktigaste for att jag ska klara mig från såna dar vinterforkylningar. Men som sagt, jag har ingen erfarenhet från smittosamma barn… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: