Mångfald

En catbird-hona har hittat en vindruva på komposthögen.

Om vi förlorar de akut hotade av världens beskrivna arter inom överskådlig tid har vi ett massutdöende i samma omfattning som endast skett fem gånger de senaste 540 miljoner åren.  

Ett ändligt antal organismer lever farligt i en värld av massiv och konstant människoskapt förändring. Kanske tänker man att det är okej att hugga ner skog så länge man planterar ny. Men det finns många arter som är beroende av gammal skog. Läderbaggen till exempel. Läderbaggar lever hela sina liv i numera relativt sällsynta gamla ihåliga träd vilket resulterat i att förstås också läderbaggen är sällsynt och fridlyst.

 

En fladdermus i väntan på att bli stor och stark nog att få flyga fritt.

Den främsta orsakerna till utdöenden och minskad biodiversitet (mångfald) är habitatförstörelse, habitatfragmentering och klimatförändringen. Stora och komplexa problem som kan kännas oöverstigliga. Men jag hittade en liten fin sida från SLU med information om vad man själv kan göra för att bättra på den här deppiga statistiken. Plantera rätt blommor, bygga fågelholkar, kompostera. Enkelt och kul. Och ofta till vår egen fördel!

Knäcker extra som myggfångare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: