Bondens marknad

En fördel med att bo en aning väster om Söderhavet är att man kan frossa i frukt på Farmers Market trots att det börjar räknas vinterdagar. Varannan vecka fyller vi förrådet med grönsaker, frukt och ägg direkt från producenterna. Är det inte lyx att kunna fråga bonden när äpplena plockades? Eller hur de undviker skadeinsekter.

Matens pris är en fråga som ligger mig varmt om hjärtat. Jag förstår inte varför mat ska vara så oerhört billigt. Förstår människor det verkliga priset av en prispressad vara? Jag tror inte det. Större produktion kräver förädling, genmanipulering, långa transporter, gödsel som hamnar långt från närmsta åker, konstgödsel, bekämpningsmedel, medicinering, billig arbetskraft, miljöbelastning… in i evigheten.

Förutom att man kan ifrågasätta produktionen på bondens marknad är den ju oftast närproducerad, giftfri och så är det ju kul att handla mat där, mysigt till och med. Det är ju inget man kan säga om varvet med vagnen i jättebutiken precis.

 

2 tankar om “Bondens marknad

  1. Vi har bondemarknader här i Stockholm också…lite mindre exotiskt kanske men lika härligt! Jag uppskattar maten mycket mer när jag handlar direkt av den som producerar som ofta stolt berättar om sin verksamhet. Att duka fram sedan blir som en liten fest!

  2. Ylvan skriver:

    Visst gör man! Uppskattar maten mer alltså. Jag tror att när man har en förståelse för hur mycket tid och energi som krävs för att producera det man äter så värdesätter man den mer. Och slänger förhoppningsvis inte lika mycket mat heller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: