Shampoo eller no'poo

 

Om man tänker att man vill prova ett ”no poo-shampoo” så kan det vara bra att veta några saker om ”no poo” och framför allt, the poo (poo betyder skit).

Väldigt förenklat så är hårstrået fjälligt och tensiderna (sulfatföreningar) i shampot öppnar dessa fjäll och torkar ut håret innifrån. Man tillsätter då silikoner som lägger sig som en skyddande hinna över hårstået och gör att håret känns friskt och starkt igen. De flesta silikoner är dock inte vattenlösliga vilket gör att man behöver ett starkare lösningsmedel för att få bort dem. Där kommer tensiderna in igen, de är just starka lösningsmedel och tvättar naturligtvis inte bara bort silikonet utan också allt annat, inklusive det skyddande fettlager som normalt omger hårstrået. Detta torkar ut håret och hårbotten vilket också gör att kroppen producerar mer fett och man måste tvätta håret oftare vilket torkar ut håret och hårbotten så då tillsätter man silikoner för att få håret att kännas friskt och blankt och starkt och så tvätta bort med tensider och… Hur logiskt som helst. 

 

Om man känner att detta inte alls är särskilt logiskt och vill hoppa av hårkarusellen måste man först tvätta bort allt silikon och alla mineraloljor med ett shampo som innehåller någon form av tensid, men inga silikoner. Gör man inte det kommer silikonerna ligga kvar på hårstråna och håret kommer upplevas som fett och smutsigt trots tvätt. Man måste också tvätta alla verktyg man använder för håret, borstar, kammar och plattänger. Man kan naturligtvis inte heller använda sig av stylingprodukter med silikoner om man vill skippa poo-shampoo. (Men det finns produkter utan!)

Alla hår är dock olika och det finns mängder av olika no-poo-varianter för rent hår och ren kropp. Shampotvål kanske inte är tingen för dig. Balsammetoden, är en metod som tydligen fungerar för många lockiga hår, vissa tvättar håret med bikarbonat, water-only… listan är lång. Bara att prova sig fram. Google är din vän men var skeptisk! Läs alltid innehållsföreckningen och är den för lång för att orka plöja igenom, välj något annat. Enkelt!

5 tankar om “Shampoo eller no'poo

 1. Shampoo eller no-poo…roligt! Finns massor med gröna alternativ, för varje gång vi väljer rätt påverkar vi produktionen… Tittar man på dagens utbud ser man redan hur mycket vi har kunnat påverka!

 2. Ekomorsan skriver:

  Detta har jag försökt förklara för min man många gånger 🙂 Även om man inte hoppas på no poo trenden så bör man inte tvätta håret allt för ofta. När flaskorna här hemma är slut är det ekologiskt schampo som ska inhandlas. börjar bli dags att spana efter bästa alternativet 🙂 Har du nått att rekommendera?

 3. Ylvan skriver:

  Om din man är lite svårövertalad så kanske en öl-tvål kan funka? Brorsan bytte bort sitt mjällshampo efter att ha fått lite insikt i vad det faktiskt innehåller. Men han ville ju inte ha nån rosendoftande tvål utan hittade en shampotvål med öl som var lagom manlig. Öl ska väl vara bra för håret också. 🙂 Han är nöjd.
  Jag har använt J.R Liggetts shampotvål, tyckte den fungerade utmärkt.
  Vill man ha flytande så är jag inte den mest kunniga, men välj Falken-märkta produkter. De är snälla mot miljön.

 4. […] feedback och förändring har jag lyckats generera med Shampoo eller No’poo som jag först skrev på den andra bloggen och på ett vis startade […]

 5. […] tusen år i havet och ja ni vet. Nä, välj riktig tvål! En du kan använda till händerna, håret, ansiktet, kroppen, som raklödder och till handtvätt av kläder. Det enda problemet är att det […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: