Bäst före, bra efter

 

Tre brunfläckiga bananer ligger och gör sig påminda i kylskåpet. Usch. Vill inte äta. Vill inte kasta. De börjar skifta i svartbrunt och ser ytterst osmakliga ut. Men farmor och pappas arv gör att de får ligga kvar. Som om de på något magiskt vis skulle förvandlas till en kaka.

Banankaka. Med valnötter. Ha! Vid sådana tillfällen kan man ta fram kakmonstret i sig, med gott samvete.

Inget nytt under solen, men värt att fundera på igen, det enorma svinn av mat som förekommer i alla led, från producent till konsument. 1,3 miljarder ton per år försvinner längs vägen eller vid slutdestinationen. 222 miljoner ton mat kastas av västvärldens konsumenter varje år. Det är är helt bisarra mängder mat. Det kan jämföras med de 230 miljarder ton mat som produceras, netto, i subsahariska Afrika.

Planera inköp och gör matsedeln efter vad som redan finns hemma, förvara maten på rätt sätt, frys in om det blir över, laga mat på rester och mat med bäst före datum är bra efter!

2 tankar om “Bäst före, bra efter

  1. lias skriver:

    Läser igenom din blogg igen nu för vidare inspiration! Ett tips för gamla bananer(om man inte orkar göra kaka varje gång) som jag hittade på nån blogg tror jag.. är att frysa in dem för att sedan göra bananglass av dem! Om man mixar (funkar tyvärr inte att bara mosa) dem så blir det till luftigt fluff som liknar mjukglass i konsistensen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: